Нијесу заборавили огњиште

Око педесет вјерника из провинције Ћако и других дјелова Аргентине који се ових дана налазе на ходочашћу кроз Црну Гору, Србију и Босну и Херцеговину, примио је јуче на Цетињу архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Митрополит Амфилохије који је и Епископ-администратор Епархије за Јужну Америку благословио је ово поклоничко путовање, и гостима чији су преци одавно отишли у далеке крајеве преко океана, у Јужну Америку и Аргентину пожелио добродошлицу у Црну Гору и на Цетиње.

- Посебан догађај за вас, али и за нас овдје јесте да вас видимо, али и да видимо да нијесте заборавили огњишта. Нарочито се радује Свети Петар Цетињски чије мошти цјеливате – казао је митрополит Амфилохије и подсјетио да је у вријеме Светог Петра Цетињског, али и касније у вријеме Првог свјетског рата, на овим просторима била велика глад, због чега су људи масовно одлазили у потрази за бољим животом.

- И ви сте од тих који су се одселили, а остали близу. Тако, кад дођете овдје, значи да сте дошли својој кући а не у туђину. Чека вас Црна Гора једно стољеће. И Србија, наравно, као и Далмација. Добродошли – поручио је митрополит.

Након обиласка манастирске ризнице, те размјене поклона међу којима је био и новчани прилог који су гости из Аргентине намијенили Народној кухињи „Мати Јелисавета“ на Цетињу, приређена је и трпеза љубави у цетињској богословији, гдје су се вјерници кроз разговор и дружење међусобно упознали и зближили.

У потрази за својим коријенима кроз земље бивше Југославије, вјерници, међу којима је највише потомака црногорских исељеника, кренули су предвођени Бранком Станишићем, свештеником Епархије буеносиареске и јужно-централноамеричке.

- Као парох при цркви Светог Николаја у Маћагају, ја сам људима тамо држао и часове српског језика, причао им о љепотама Србије и Црне Горе, о нашим манастирима, и они су одговорили на прву лопту, прихватили позив да дођу и све то виде у нашој прелијепој земљи – каже за „Дан“ свештеник Бранко Станишић.

Он је додао да је ово путовање кроз земље предака и посјете манастирима Жича, Студеница, Острог, Цетињски манастир. доживљено са великим емоцијама, а како је казао, мало је фалило да сузама радосницама потопе храм Христовог васкрсења у Подгорици.

- Они су нарочито дирнути гостољубљем нашег црногорског народа у манастирима који чувају велику културу, коју заиста треба показати свима. Ова љепота је небрушени дијамант коју никако не треба сакривати, јер сам сигуран да ће људи на јужноамеричком континенту када виде фотографије које ћемо однијети тамо, похрлити у Црну Гору – казао је Станишић.

Зорка Ђукић, чији су преци у Аргентину дошли из Босне, каже да је одушевљена оним што је до сада видјела у Србији и Црној Гори, а нада се да ће исто тако бити и на путовању кроз БиХ. Иако једва говори српски језик, својски се потрудила да нам каже, како су на ово прелијепо путовање дошле осам сестара, како би видјеле гдје су им се родили преци.

Авела Јовановић рекла нам је да су њена мајка, баба и дјед живјели у црногорским селима Дупило и Јовановићи, а отац у Србији.

- Пресрећна сам што сам добила прилику да испуним давнашњу жељу и посјетим земље својих предака – рекла је Јовановић.

Њена сапутница Марта Капитанић, поријеклом из Велимља надомак Никшића, каже да је годинама жељела да дође у Црну Гору.

- Већ смо обишли најзначајније манастире у Србији и овдје у Црној Гори, а данас нам се указала велика част да се сусретнемо са нашим митрополитом Амфилохијем, који је већ два пута долазио у Аргентину. У провинцији Ћако постоји велика колонија наших људи, али до прије двије године, када се обновила православна црква нијесмо имали свештеника, па има пуно нас који смо били крштени, али нијесмо имали могућност да идемо у цркву. Сада, од кад је отац Бранко са нама опет, обновило се све и окупљамо се у нашој православној цркви гдје је и никла идеја за ово путовање – казала је она.

Андреас Царић Петровић каже да је сва његова породица рођена у близини Сиска, те да је његов дјед са женом и петоро дјеце 1930. године отишао у Аргентину.

- За вријеме старе Југославије долазио сам три пута, али је ово путовање најљепше од свих – казао нам је Андреас.

Вјерници из Аргентине већ су се поклонили моштима Светог Василија Острошког Чудотворца, а на празник Свете великомученице Недјеље присуствовали су Светој Литургији у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје их је поздравио архимандрит Кирило, сабрат Цетињског манастира и професор Богословије Светог Петра Цетињског.

Отац Кирило кратко је упознао госте са историјатом наше митрополије коју је, како је рекао, основао Свети Сава као Зетску епископију давне 1219. године.

- Из тог златног времена Немањића остао је бисер – манастир Морача, који нам свједочи о њиховој вјери и љубави према Богу, који је наш најстарији живи манастир. Послије османске окупације Балкана, наступа једно затишје у црквеном животу, да би опет вјера засијала кроз светородну лозу Петровића, Цетињски манастир, а нешто сјеверније и кроз велика свјетила наше Цркве – Светог Василија Острошкога и Преподобног Стефана Пиперскога – казао је отац Кирило, додавши, да смо до деведесетих година кад је митрополит Амфилохије дошао на трон цетињских митрополита имали врло мало сачуваних манастира и свега десетак свештеника који су служили Богу у Црној Гори.

Од деведесетих година до данас, како је казао, обновљено је на десетине манастира, којих је данас око шездесет активних у Црној Гори, на стотине цркава, те да величанствени храм Христовог Васкрсења заједно са њима свједочи да је наша Црква васкрсла из времена отпадништва од вјере.

- Наш митрополит има љубави за сваког човјека, па ево, она се простире и преко океана и послао вам је и послаће добре пастире – нашега оца Бранка из изабранога братства Станишића, а такође се припрема да дође тамо и наш доктор теологије отац Евстатије, који је завршио високе школе у грчкој Цркви – рекао је између осталог архимандрит Кирило, и подсјетивши их на обавезу хришћанске љубави додао: „Гдје год да се налазимо треба да носимо своју отаџбину и своје ближње у срцу, да их имамо у својим молитвама, али нарочито да не заборављамо да је наша отаџбина Царство небеско и да је васкрсли Христос свуда са нама, да нас он обједињава и да жели да сви будемо једно у Царству небеском.“

Одушевљени љубазношћу домаћина, нашим светињама и природним љепотама које су до сада видјели, вјерници из Аргентине наставиће путовање у БиХ и Дубровник, увјерени да ће поново доћи.

Дневни лист ДАН, 22. јул 2014 – Зорица Петановић

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нијесу заборавили огњиште
Нијесу заборавили огњиште
Нијесу заборавили огњиште
Нијесу заборавили огњиште