Никољданске свечаности у светој обитељи јовањској

Никољданске свечаности у светој обитељи јовањској
Никољданске свечаности у светој обитељи јовањској
Никољданске свечаности у светој обитељи јовањској
Никољданске свечаности у светој обитељи јовањској

Одликовање и монашки постриг врлих војника Христових

Празник Светог Николаја Мирликијског, по броју свечара најзаступљенијег патрона код православних Срба, Лета Господњег 2014. нарочитом благодаћу обасјао је манастир Јовању. У времену у ком се све мање Срба рађа, а тиме и у монахе ретко ко иде, ова света обитељ, Епархија ваљевска и Српска Православна Црква постале су богатије за још једног дивног војника Христовог. На предлог јовањског игумана архимандрита Михаила (Биковића), Епископ ваљевски г. Милутин у навечерје Никољдана замонашио је дотадашњег искушеника Николу Бајчева, који је примивиши монашки постриг добио име Марко. На светој архијерејској Литургији, на дан празника, владика Милутин рукоположио га је у чин јерођакона, а свом секретару јеромонаху мр Силуану (Мракићу) доделио одликовање протосинђела.

У златна времена српске историје манастирска братства и сестринства бројала су стотине монаха и монахиња. Данас, тек понеки изданак рода нашег кадар је да се одрицању света приволи и достојан ангелског образа постане. Радост Ваљевске епархије је неизмерна јер добисмо још једног војника Христовог, који ће носити тешки крст и молитвено војевати за веру Христову, казао је Владика Милутин у свечаном часу примања јерођаконског чина монаха Марка (Бајчева).

- Честитам високопреподобном игуману Јовање архимандриту Михаилу што је одгајио на дар Цркви Божјој још једног ревнитеља вере и добио сабрата. Јерођакону Марку пожелео бих да и даље духовно узраста и буде послушан свом игуману. Нека да Господ да имамо још више монаха и верника, да се радујемо градњи живе Цркве - архијерејска је порука никољданског сабрања у манастиру Јовања.

Свету тајну исповести јерођакона Марка обавио је сабрат му игуман Стефан (Веселиновић), а Архипастирску грамату којом се ова радост објављује народу „да у њему такав признат буде“ прочитао протођакон Дарко Ђурђевић.

Лепота празничног дана умножена је протосинђелским одликовањем јеромонаха мр Силуана (Мракића), секретара Владике Милутина, који ангелски образ црнорисца годинама сведочи умножавањем мноштва дарова у славу Господа, а на свеколику духовну корист верног народа. По владичанском благослову, сабранима у манастирском Храму Рођења Светог Јована Претече, протосинђел Силуан подарио је прекрасну поуку, какву потребује дух савременог Хришћанина.

Данас се радујемо јерођакону Марку (Бајчеву), којим је јовањско братство умножено. Манастири су "освеживачи ваздуха" данашњег огреховљеног света, бастиони духовности без којих је питање како би свет опстајао, поручио је протосинђел Силуан.

Чтец Марко Генрович Волошин, руски богослов из Аустралије, препун је дивних утисака из српских цркава и манастира. За трпезом љубави у манастирској трпезарији, заблагодарио је на благослову Владики Милутину који му је омогућио да дође у Србију и доживи богатство српског Православља.

- Долазим из земље где Хришћанство постаје маргинализовано. Гледам цркве и манастире... Возећи се овдашњим улицама, уочавам свештенике и ђаконе, иконе на зградама. Православље прожима сав живот. Имате економских проблема, знам... Као отац троје деце, питам се како да их подигнем у Аустралији где има много ствари које су морално дискутабилне. Упркос невољама са којима живите, не брините! Благословени сте - речи су љубави православног руског брата.

Јерођакон Марко изразио је благодарје што је удостојен рукоположења, као и на великој љубави коју од доласка у Јовању осећа од Владике Милутина и сабраће у светињи.

Нарочиту лепоту трпези љубави дале су руске духовне и традиционалне песме, које су по обичају певали архимандрит Михаило и протосинђел Силуан, овога пута потпомогнути анђеоским гласовима чланова хора "Свети Серафим Саровски" из Београда.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска