Никшић одлучно у одбрани свете вере православне

Никшић одлучно у одбрани свете вере православне
Никшић одлучно у одбрани свете вере православне
Никшић одлучно у одбрани свете вере православне
Никшић одлучно у одбрани свете вере православне

У среду, 1 .јануара 2020. године, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, поводом неуставног и дискриминаторног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, служен је молебан Пресветој Богородици.

Молебан је служило свештенство никшићког намесништва, а молитвено су учествовали, у великом броју, свештенослужитељи, монахиње из околних манастира и верни народ Никшића, који је, на овај начин, стао у одбрану вере православне, светиња и завештања светих предака.

Након молебана, који се сваке вечери служи у храмовима широм Црне Горе, сабрани верни народ, а према процјени неких медија – више од 10 хољада, упркос хладном времену и јаком ветру, кренуо је улицама Никшића ка Тргу Слободе.

Сабрање је поздравио, обративши се речима пастирске беседе, јеромонах Јефтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира, који јњ казао је да је ово за њега, као рођеног Никшићанина, уједно ружан и леп сан. „Лијеп, јер су се браћа и сестре окупили заједно око Часног крста, а ружан што их је окупио такав закон. Лијеп сан зато што смо заједно, као што каже псалмопојац „како је лијепо кад сва браћа живе заједно“, а ружан поводом овога због чега смо се окупили. Нигдје нема у Црној Гори тако добрих, искрених и отворених људи као у Никшићу, а на другој страни оних жестоких. Али, библијска истина каже да Бог такве воли. Он не воли млаке људе, од великог грешника прави праведника, а доброг и врлинског човека преобраћа у светитеља. Такви смо ми и увијек треба да имамо став, поговото у оваквим ситуацијама, да не будемо млаки", поручио је игуман Јефтимије и додао да су молебани, литије са иконама, крстовима, мирисом тамјана, молитвом и појањем, прави начин борбе.

„Тако налазимо снагу да се боримо. Многи нас питају како ћемо да се боримо кад је на њиховој страни моћ и сила. Али, ми знамо нашег праисконског непријатеља, знамо пакосника људског против кога се боримо. Боримо се, како каже апостол Павле, против духова таме у поднебесју. Он нам је рекао и како да се боримо - молитвом и постом", рекао је игуман Јефтимије.

„То што су пуна наша срца и међусобно смо блискији значи да је Бог с нама, јер наш Бог ствара мир. Он се пројављује као мир и радост у Духу Светом. Подсјћам вас на ријечи владике Николаја да не постоје непријатељи, него само сурови пријатељи. Када нам је пуно срце онда лакше праштамо и жао ми је наше непријатеље како они то не могу да осјете. Како би и ми то осјетили да нема ове неправде? Због тога је Бог чудесан. Ми смо синоћ, овдје, доживјели Јеванђеље, доживјели смо блискост, радост, пуноћу живота. Ово је права борба, да се кријепимо преко молитве и поста. Да свако од нас има и личну молитву, да промијенимо наше грјеховне навике, да чинимо добра дјела. Ово је прилика да будемо прави људи, нико нема праву вјеру коју ми имамо“, рекао је игуман Јефтимије.

Према његовим речима, верни народ мора бити истрајан и одлучан у борби за обрану вере и храмова и да схвати да је ово само почетак те борбе. Као пример је навео Украјину гдје су свештеници, монаси и верни народ, заједно са својим Архијерејем, успели, молитвом и истрајношћу, да сачувају светиње.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка