Никшићка Саборна црква од 1900. до 2010.

У оквиру манифестације „Дани Светог Василија Острошког" у сриједу, 5. маја у Црквено-народном дому отворена изложба фотографија под називом „Саборна црква од 1900. до 2010." Изложба „Саборна црква 1900. - 2010." уприличена је поводом обиљежавања овогодишњег значајног јубилеја - 110 година од освећења никшићког Саборног храма. Поставку чини 30-ак старих фотографија - из архиве Саборне цркве и колекције Жељка Шапурића, а други дио изложбе представља живот никшићке Саборне цркве који је последњих година објективом своје камере снимао фотограф Шапурић.

Овом изложбом јавности су, можда, први пут представљени неки фото-записи, какав је панорамски снимак Никшића забиљежен 1894.г., фотографија непознатог аутора настала током подизања Саборног храма Светог Василија Острошког ( грађење је трајало од 1885. до 1899.г., а подигао га је књаз Никола уз издашну помоћ царске породице Романов и Синода Руске Православне Цркве у славу палих јунака Црне Горе и Херцеговине у ослободилачким ратовима против Турака ), затим снимак са освештања цркве из 1900.г. ( чин освећења на Малу Госпојину обавио Митрополит Митрофан-бан ) који је начинио први никшићки фотограф Бранко Шобајић, као и један број радова старих мајстора из Никшића и оних који су некада боравили у овом граду. Тренутке из живота Цркве и града кроз историју свједочи још неколико драгоцјених фотографија, попут оне о савезничком бомбардовању Никшића 1944., тачније градског гробља у којем је, само чудом Божијим, могла да остане нетакнута древна богомоља Светих Петра и Павла. Вриједан документ представљају и фотографије, настале приликом посјета Њихових Светости Патријараха Српских Г. Германа 1989. и Г. Павла 1999. приликом прослављања стогодишњице никшићке Саборне цркве.  

Жељко Шапурић је до сада имао седам самосталних представљања, а крајем прошле године у Црквено-народном дому у Никшићу организована је његова изложба под називом „Непролазна љепота православља", са радовима које је Шапурић снимао, благословом Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија и Епископа диоклијског и игумана острошког Г. Јована. Најзаступљенији мотиви овог аутора, који се фотографијом бави више од 30 година, јесте љепота пејзажа, родни Никшић, а посебно манастири, цркве, светиње и црквени живот на простору Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске. Његове фотографије „Вјери у сретање" и „Времеплов" двије године за редом освајају награде на Међународној изложби фотографија „Православље на интернету".
Изложбу је, у препуној галерији Црквено-народног дома, отворио мр Мирко Тољић.

Сенка Чоловић