Његошев јубилеј у Русији

Његошев јубилеј у Русији

Недавно је на државном Универзитету руског града Твер одржана међународна конференција “Русија и словенство – к 200 годишњици рођења Петра Његоша“. Том приликом је изишао и Зборник радова учесника конференције. Конференција је посвећена дијалогу словенских култура, а одржана је у склопу Словенског фестивала “Појушчије писмена“.

Од 15 радова угледних научника и стваралаца, шест је посвећено Његошу: М. Ј. Анисимов “Петар II Петровић Његош и руска државна администрација“, Матија Бећковић “Свети Петар II Петровић Његош, пустињак цетињски“, Радмило Маројевић “Руски пјеснички преводи спјева Петра Петровића Његоша, Горски вијенац“, Милутин Мићовић “Онтолошки темељи Његошевог пјесништва“, Желидраг Никчевић “Два века Његоша – удар самосвести“, Ј. А. Созина “Поезија Петра II Петровића Његоша и Русија – к 200 годишњем јубилеју рођења“.

Међу званицама, које су имале поздравну ријеч на овој конференцији, наступио је и академик Републике Српске, пјесник Рајко Петров Ного.

Изван теме о Његошу многи реферати су се односили и на балкански културни простор, као на примјер рад професора А. О. Акимове “Царство Словена Мавра Орбина и његови рефлекси у Русији“, Але Коненкове ректора Државне академије словенске културе “Нове тенденције у црквеној архитектури“, кроз који су показана и стручно коментарисана нека архитектонска рјешења новоизграђених цркава на Косову, посебно у Косовској Митровици. Преводилац српске поезије Андреј Базилевски је говорио о превођењу савремене словенске поезије на руски језик као особеном дијалогу култура.

Словенска конференција и фестивал “Појушчаја писмена“ одржавају се у оквиру прославе Дана Светих словенских просветитеља Кирила и Методија, који се, под покровитељством Руске Федерације, организују широм Русије.

На пјесничком фестивалу учествовале су делегације из Пољске, Србије, Хрватске, Украјине, Белорусије, БЈР Македоније и Црне Горе.

На завршној вечери, у свечаној сали тверске филхармоније, наступили су фолклорни ансамбли из словенских земаља, међу којима је био врло запажен хор Филолошког факултета из Београда.

На тој вечери додијељене су награде и признања, а учесник из Црне Горе, пјесник Милутин Мићовић, добио је свечану грамату Тверско-касенског Митрополита Виктора за духовну поезију.

Умјетнички директор фестивала је пјесник и преводилац поезије са словенских језика, уредник колекције антологијских издања “Из века у век“ Сергеј Главјук, који често борави у Србији и Црној Гори. Покровитељ цијеле манифестације је Министарство културе Тверске губерније које води госпођа Елена Шевченко.
Што се тиче Његошевог јубилеја његово обиљежавање наставиће се у Москви на Институту за славистику, гдје ће се у новембру ове године одржати велики међународни симпозијум поводом 200 годишњице рођења црногорског владара и великог српског пјесника и мислиоца.

Иначе, крајем маја Државна академија словенске културе организује велики међународни симпозијум под називом “Словени у трећем миленијуму – дијалог култура“ на ком ће с темом “Његош и Достојевски – неке паралеле“ учествовати пјесник Милутин Мићовић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка