Његова Светост Патријарх Кирил сусрео се са Председником Црне Горе Филипом Вујановићем

Саопштење прес-службе Московске патријаршије

Дана 26. феруара 2009. године, у Патријарашкој резиденцији у Свето-Даниловском манастиру, поглавар Руске Православне Цркве сусрео се са Председником Црне Горе Филипом Вујановићем, саопштава прес-служба Московске патријаршије.

Председник је у Русију стигао поводом уручења награде Међународног фонда јединства православних народа "за истакнуту активност на јачању јединства православних народа и за учвршћење и продужетак хришћанских вредности у животу друштва" за 2008. годину.

Честитајући високом госту у резиденцији Московске патријаршије Његова Светост је истакао важност ове награде, пошто је Црна Гора блиска Русији по вери и историји.

Подсетивши на речи владике Петра Другог Петровића Његоша "Богу се моли, а Русије се држи" Његова Светост Патријарх Кирило је истакао да је духовна и историјска веза између две земље постојала столећима па чак и у најтежа времена чувајући повезаност, подршку и братску љубав.

Његова Светост је казао да је данас велико интересовање руских туриста и поклоника за Црну Гору. Број Руса који желе да је посете стално расте, чему доприносе добри односи изграђени на јединственој вери и заједничкој историји.

Сусрету су присуствовали председник Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије, Епископ јегорјевски Г. Марко, Епископ диоклијски Г. Јован, игуман манастира Острог, намесник Свето-Даниловског манастира архимандрит Алексије Поликарпов, секретар за међуправославне односе протојерерј Николај Балашов, секретар Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије за сарадњу Цркве и друштва свештеник Георгије Рјабих, председник Фонда јединства православних народа професор В. А. Алексејев, министар иностраних послова Милан Роћен, амбасадор Црне Горе у Русији Слободан Бацковић, саветник предсjедника за спољна питања Иван Митровић и други званичници.

Патријархија.ру, с руског: Светигора прес, Марија Живковић

Извор: Митрополија црногорско-приморска