Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил упутио речи саучешћа и подршке српском народу

За време састанка са колективом телевизијског програма „Реч пастира“, одржаног 21. маја 2014. г. у радној патријаршијској резиденцији у Чистом переулку у Москви, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил посебним речима обратио се народу Србије поводом поплава несагледивих размера у тој земљи: „Желео бих да упутим посебне речи нашој српској браћи, па и Русима поводом страшне катаклизме која је погодила српски народ и Србију.

Разорне поплаве однеле су већ десетине људских живота. Срушене су куће, уништени путеви, многи људи су изгубили све што су имали. Ове поплаве нас тако подсећају на трагедију Кримска. Сећам се како се наш народ одазвао на ту трагедију и помагао људима да се избаве из невоље и залече своје ране.

Желео бих да позовем све вас који ме чујете, да помогнемо нашој српској браћи. Подворје Руске православне цркве у Београду и Московска патријаршија у Москви већ прикупљају средства и организују помоћ, како би се олакшала страдања братског српског народа.

Желео бих да изразим саучешће свим оним људима који су изгубили своје рођаке и ближње, и да им упутим речи утехе и подршке. Сигуран сам да ви, драга браћо и сестре, имате снаге да се одупрете воденој стихији и да сте довољно јаки да поново створите мирне услове за живот. Молићемо се за вас и заједно са вама радити, како би се последице ове страшне несреће што пре отклониле“.

Извор: /www.pravoslavie.ru/