Сусрет патријарха Иринеја и волонтера ВДС-а

 Вредне руке великог броја волонтера, скоро 250 дневно, ужурбано су протекле недеље разврставали помоћ која се из београдских храмова сливала у зграду Патријаршије. Више пута су их посећивали епископи сабрани на мајском заседању Светог Архијерејског Сабора, задивљени полетношћу и жаром са којом је ова група младих људи, претежно са Београдског Универзитета, помагала унесрећеним људима широм Србије и Републике Српске.

Поред њих и ученици Богословије Светог Саве у Београду су свакодневно дежурали и помагали и давали велики допринос брзом допремању помоћи до најугроженијих. Оно што је све њих окупило и определило је чистота њихових срца и једноставност њихове вере, за коју је и Христос рекао да ако је макар мало будемо имали, чинићемо чуда са њом. Управо су ови млади људи протекле недеље учинили једно такво чудо, умноживши своју снагу, своју наду и веру, показали су да „многе слабе и нејаке“ руке када се уједине могу мењати свет.

Такву мобу од њеног првог дана надгледао је и Патријарх Српски Господин Иринеј. У петак 23. маја, у поподневним сатима, поново их је обишао и поделио им пригодне поклоне. Захвалио се свим волонтерима и подсетио их да нас чињење добра, о чему Свето писмо најбоље говори, обавезује да га увек и непрестано чинимо свима. Речи Његове светости Патријарха улиле су додатну снагу овим младим људима, који су одлучили да и наредну недељу дана, након својих бројних обавеза и предавања која слушају, проведу у згради Патријаршије истрајући на путу подвига у помоћи нашој браћи и сестрама пострадалим у поплавама широм Србије и Републике Српске.