Њ.К.В. Престолонаследник Александар II састао се са Генералним секретаром УН Кофијем Ананом поводом насиља на Косову

Њ.К.В. Престолонаследник Александар II састао се данас са Њ.Е. Генералним секретаром Уједињених нација, господином Кофијем Ананом. Уз срдачну добродошлицу, Генерални секретар УН упознао је Престолонаследника са акцијама и активностима Уједињених нација поводом изузетно озбиљне ситуације на Косову и Метохији.

Током састанка у седишту УН у Њујорку, Њ.К.В. Престолонаследник је оштро осудио насиље и тероризам који се чини над Србима на Косовоу и Метохији. Престолонаследник је захтевао да се обезбеди више безбедности за животе свих Срба у покрајини. Изразивши жаљење због губитака људских живота, Њ.К.В. Престолонаследник Александар II затражио је да се сви који су учинили злочине приведу правди, да се грађански поредак хитно успостави и ојачају институције.

Престолонаследник је овом приликом подсетио Генералног секретара УН, Кофија Анана да, у складу са Резолуцијом 1244, омогући долазак српске војске и полиције на Косово и Метохију, у циљу додатне заштите српског становништва.

Обративши се за помоћ Уједињеним нацијама у обнављању домова, цркава и приватне имовине, Престолонаследник је указао на значај обезбедјивања радних места на Косову и Метохији, што би омогућило бољи живот свих породица.

Осуђујући рушилачка дела против муслиманске заједнице у Србији, Њ.К.В. Престолонаследник је подвукао потребу медјусобног поштовања људских права и јачања демократије.

Генерални секретар УН, господин Кофи Анан изјавио је да ће урадити све што је могуће да се ситуација на Косову и Метохији поправи. У погледу читаве ситуације са избеглим и расељеним лицима у Србији, Кофи Анан је нагласио да је читавом региону потребна помоћ, како би се поправили услови за живот људи.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар II срдачно се захвалио Генералном секретару УН за његову бригу и за време које му је одвојио.