ЊКВ Принц Михаило - гост дечијег летовалишта 2010

Како се Божић и Српска Нова Година приближавају, полако долази време за српску децу у Аустралији и Новом Зеланду да размишљају о похађању Дечијег Летовалишта у нашем манастиру Светога Саве у Холу, Нови Јужни Велс. У нашем летовалишту деца ће имати прилику да проведу једну седмицу учећи о нашој Православној вери, учећи да певају и црквене и народне песме, да играју српско коло, да уживају у спорту, дружењу, посети локалним занимљивим местима. Једноставно речено, биће то недеља дана испуњена богатим искуством.

Деца су увек под надзором наших српских свештеника руковођени директором летовалишта протојерејом Сашом Радоичићем, као и родитеља који ће помагати и наших вредних и летовалишту посвећених сестара из Савеза Кола Српских Сестара. Такође, морамо напоменути да је храна заиста изврсна, јер сестре спремају као да је сваки дан празник. Сваке године Владика Иринеј долази у летовалиште да поучава децу, и да служи Св. Литургију за њих да би се сви заједно могли причестити. Тако ће бити и ове године. Такође, посебну радост за нашег Епископа представља то што ће и ову Српску Нову Годину дочекати са децом у летовалишту.

Наш драги гост овогодишњег летовалишта које је од 10. до 16. јануара, ће бити ЊКВ Принц Михаило Карађорђевић. Принц Михаило је унук Краља Александра Првог, и син почившег Краљевића Томислава и Принцезе Линде која је била у пратњи Владике Иринеја приликом његовог устоличења. Ово је ретка и јединствена прилика за нашу српску децу у Аустралији и Новом Зеланду да проведу једну седмицу са нашим Принцем!

Поред Принца са децом ће бити и наша мати Ангелина из манастира Нови Каленић и две монахиње из манастира Ћелије у Србији, мати Февронија и мати Злата које су тренутно у посети Аустралији. Оне ће децу учити духовне песме, слушаће и одговораће на многа питања и показаће деци како се праве бројанице.

Доста деце је се већ регистровало за Дечије Летовалиште и посебно се радујемо деци која по први пут долазе са Новог Зеланда и чак из далеког Перта. Владика Иринеј је већ објавио одлуку Епархијског Савета Епархије аустралијско-новозеландске, да прошири програм Дечијег Летовалишта организовањем још једног летовалишта такве врсте 2011. године у манастиру Светога Саве у Илајну, Викторија. Посебан одбор за то је већ изабран и планови се спремају.

У протекле три године, под руководством нашег Владике, доста ствари је побољшано у самом Дечијем Летовалишту као и у манастиру Каленићу: офарбана је сала Савеза Кола Српских Сестара и спаваоне за полазнике летовалишта, постављени нови умиваоници и тушеви, нови под, расхалдни уређаји и још много тога. Офарбана је манастирска црква, нови газибо је подигнут на малом водопаду, усред малог језера које је окружено тек посађеним растињем у башти од ружа. Новограчаничка Епархија поред тога што плаћа све рачуне, пуно улаже у вођење бриге за све зграде и имање нашег манастира Светог Саве и Дечијег Летовалишта.

Дођите, видите и уживајте!

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска