Нобеловка Малала осудила убиство због наводног богохуљења

Убиство пакистанског студента новинарства Масхал Кана због наводних богохулних исказа изазвало је запрепашћење. Носитељка Нобелове награде за мир Пакистанка Малала Јусуфзаи рекла је у извештају објављеном у видео порталу "Dawn" у суботу: -Овај инцидент је пун терора и страха. Истакла је да је то хладнокрвно убиство, као и да је ислам религија мира. -Посланик Мухамед никада није наредио својим следбеницима да буду неконтролисани и да убијају људе, рекла је Малала, који је прошле недеље у УН именована за амбасадорку мира.

Кан је скинут наг на Велики четвртак на универзитетском кампусу у Мардану од стране разјарених колега, који су га затим тукли моткама и камењем до смрти. Нападачи су га оптужили за богохуљење. 23-годишњи студент је наводно на фејсбуку објављивао богохулни материјал. Касније је откривено да је оптужба лажна. Међутим, Масхал Кан је већ био мртав.

Младић се већ у децембру 2016. жалио пакистанским медијима да је неко под његовим именом покренуо профил на фејсбуку. Недељама пре његове насилне смрти поновио је тај исказ на твитеру. Према писању пакистанских медија, оператер лажног фејсбук профила био је активан и након Канове смрти.

Покрајинска влада је одбила плату хришћана

У међувремену, портал Dawn јавља да је више од 17 хиљада хришћанских радника и административних службеника пакистане провинције Синд ове године остало без довољно новца како би одговарајуће прославили Васкрс. Покрајинска влада у Карачију није хришћане службенике - као обично пред прославе празника других религија - исплатила заостале плате и примања благовремено пре Васкрса.

Тиме је влада прекршила синдикатски договор о томе да се плате и примања уплаћују унапред пре великих муслиманских празника, као и пазника хиндуса и хришћана, како би људи могу прославити своје верске празнике прикладно.

Хришћани су угњетавана мањина у Пакистану. На светској листи о прогонима верујућих за 2016. годину већински сунитски муслиманански Пакистан налази се на шестом месту међу земљама у којима се хришћани највише прогоне.

Извор: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)