Уснуо у Господу Епископ шабачки Лаврентије


Са вером и надом у Васкрсење, обавештавамо јавност да је у недељу по Богојављењу, 23. јануара 2022. године у 17 часова у Духовном центру
Свети Сава у Шапцу уснуо у Господу Епископ шабачки Лаврентије.

Епархија шабачка

Епископ шабачки Лаврентије (1935-2022)

Епископ Лаврентије (Трифуновић) је рођен на Светог Саву 1935. године у Богоштици код Крупња. У родном месту завршава осмолетку, гимназију у Лозници, а након Богословије Светог Саве у Београду завршава и Православни богословски факултет. Одслужио је војни рок у Скопљу.

Епископ Лаврентије се замонашио 12. августа 1958. у манастиру Крушедолу, а на Преoбражење исте године од стране тадашњег Епископа сремског Макарија у Саборној цркви у Сремским Карловцима је рукоположен у чин јерођакона. У чин јеромонаха рукоположен је на Малу Госпојину 1961. године у цркви Ружици на Калемегдану. Тада је постављен за економа Богословије Светог Саве у Београдум као и за духовника цркве Ружице.

Патријарх Порфирије: Молимо се за мир, за међусобно праштање и љубав

Слово Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија прочитано 23. јануара 2022. године на Кеју жртава рације у Новом Саду поводом обележавања осамдесетогодишњице Погрома (Новосадске рације)

Мада су ме здравствене околности спречиле да данас стојим између вас на новосадском кеју, још се снажније и усрдније придружујем вашим молитвама за оне који су те зиме, много хладније него што је овогодишња, нестали испод дунавског леда. При том веома добро знам да су молитве које узносимо потребније нама, него њима који су пострадали, јер су они уписани у Књигу вечности, Књигу бесмртног живота и седе са десне стране Оца Који је на небесима и непрестано му се моле за нас.

Обележена осамдесетогодишњица Погрома у Новом Саду

У недељу, 23. јануара 2022. године, на новосадском Кеју жртава рације обележена је осамдесетогодишњица Погрома у Новом Саду (Новосадске рације) у јануару 1942. године.

У подне, код споменика „Породицаˮ, окупили су се представници Српске Православне Цркве и Јеврејске општине у Новом Саду, делегације Града Новог Сада и Скупштине Војводине, представници покрајинских, градских и војних власти и институција, амбасадâ Израела и Мађарске и осталих пријатељских држава, други политички и културни делатници, потомци невино пострадалих у Погрому, као и народ који је дошао да увелича овај молитвени догађај и да покаже јединство свих који се са тугом у срцу сећају невино страдалих жртава.

Владика сремски Василије богослужо у Руми

„Велики си, Господе, и чудесна су дела Твоја и нема речи способне да опева чудеса Твоја“, пева у радости и усхићењу псалмопојац Давид.

Управо ове речи говорила је 23. јануара 2022. године душа сваког човека која је у Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми присуствовала великом молитвеном сабрању. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање протојереја-ставрофора Симе Вишекруне, протојереја-ставрофора Рајка Цабунца, протојереја Сретена Лазаревића, протојереја Бранислава Мишковића, јереја Александра Маџаревића, јереја Станка Лекетића, јереја Душана Вишекруне и ђакона Горана Власца. Својим анђеоским гласовима чланови румског црквеног хора „Вера” украсили су богослужење.