Чињенице у вези са дискриминацијом у Либији

Чињенице у вези са дискриминацијом у Либији

Саопштење Одељења за међуцрквене односе Московске Патријаршије

Око 100.000 хришћана је живело у Либији пре 2011. године када је дошло до грађанског рата. Данас њих има око неколико хиљада; случајеви насиља и дискриминације хришћана су у постепеном порасту.

Напади на хришћане, хапшења и чак тортуре дешавали су се током претходних месеци. У фебруару-марту 2013. гoдине више напада је изведено на цркве и свештенике; десетине коптских хришћана је било нападнуто и мучено на основу оптужби за „прозелителизам“. Католички монашки редови, услед страха због претњи, били су приморани да напусте земљу.

Према наводима Фокс Њуза и египатских извора, 49 Копта је почетком марта било притворено, мучено и злостављано у Бенгазију. Један од њих је касније умро.

Канцеларија Европске уније у Либији је 13. марта 2013. г. издала Саопштење о верским слободама и основним правима изражавајући дубоку забринутост у вези са верским слободама у Либији и тражећи да либијске власти обезбеде адекватне услове и бригу о притвореницима. Једна коптска црква је 14. марта запаљена, а постоје и друге чињенице о прогону и дискриминацији хришћана.
Руска Православна Црква изражава дубоку забринутост поводом брзог пораста верске нетрпељивости у Либији. Заштита људских права и слобода мора да буде главни задатак свих држава данас. Ми са жаљењем примећујемо да светска заједница не придаје одговарајућу пажњу случајевима флагрантне дискриминације хришћанске мањине у Либији.

Московска Патријаршија изражава своју солидарност са хришћанском браћом и сестрама који су прогоњени због своје вере и наду да ће либијске власти преузети одређене мере да се задржи присуство хришћана у тој земљи.

Извор: Московска Патријаршија