Норвежани установили место погреба светог Олафа

Норвешки археолози су дошли до занимљивог открића: пронашли су цркву у којој су похрањене мошти св. Олафа, крститеља Норвешке, јавља Царьград-ТВ. Тачније, археолози норвешког Завода за очување културног наслеђа откопали су у Трондхајму темеље цркве св. Климента. Овде је рашчишћен правоугаони камени жртвеник, престо. Како тврде научници, управо је то место где се налазе мошти св. Олафа.

 „Ово је јединствени споменик за историју Норвешке“, сматра руководилац ископавања Ана Петерсен. По њеним речима, „корени националног идентитета Норвежана умногоме дугују култу светога Олафа и управо овде је његов почетак“.

Свети Олаф је последњи заједнички светац Западне и Источне Цркве. Олаф II Харалдсон, после канонизације познат као свети Олаф, владао је Норвешком од 1015. до 1028.г.  Године 1013. примио је свето крштење и за време своје владавине све је чинио на распростирању хришћанства у Норвешкој. У Русији су посвећени храмови св. Олафу у Новгороду (где је он живео неколико година) и у Старој Лагоди.

У средњем веку по целом свету раширила се вест о чудима која је на молитве верних чинио свети Олаф. Ускоро затим, у његову част је подигнуто много храмова свуда тамо где се осећао утицај Викинга: од Даблина до Орканских острва и Новгорода. У Енглеској њему је посвећено 40 храмова, и његово празновање се наводи у календарима. И у Цариграду је такође постојао храм св. Олафа.

Извор. Правослаие.ру (превод с руског Р.Ракић)