Нова донација за обнову Хиландара

Министарство културе издвојило је још 80 милиона динара за обнову Хиландара. Највећи део пара предвиђен за реконструкцију великог конака.

Министар културе Небојша Брадић и управник Задужбине манастира Хиландар Миливој Ранђић потписали су Уговор о даљим активностима на обнови тог манастира, за које је Министарство културе ове године издвојило 80 милиона динара, тридесет милиона више него прошле године.

Уговором је дефинисано финансирање приоритетних пројеката током ове године, а највећи део средстава биће утрошен за наставак реконструкције великог конака, објекта из 1816-1821 године.

Професор Мирко Ковачевић, који је ангажован на реконструкцији Хиланадара, истакао је да ће завршетком реконструкције конака највећи део проблема бити решен.

У току су радови на средњој ламели тог објекта, у којој се налазе гостопријемница, просторије за административне послове, као и велики део смештајних простора, што упућује на неопходност бржег завршетка реконструкције конака, који је оштећен у пожару у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године.

Ковачевић предвиђа да ће средња ламела бити завршена до јесени, а радови на другој и трећој ламели требало би да се заврше до краја следеће године.

Према његовим речима, током ове године биће започета санација оштећења на прозорима на Саборној цркви, на којима ништа није рађено од 17. века, а у плану је и реконструкција крова на Цркви Светих Архангела.

Уговором се предвиђа и наставак конзерваторско-рестаураторских радова на иконостасу митрополита Симеона из 1635, који се налази у Саборној цркви манастира Хиландар, затим почетак конзервације и рестаурације зидног сликарства у испосници Свете Тројице, као и икона из ризница.

Министар Брадић је истакао да је обнова Хиландара, као најзначајнијег споменика који су подигли Срби ван граница своје земље, задатак не само Министарства културе већ целе Владе Србије и да потписивање овог уговора само потврђује посвећеност заједничком циљу, а то је потпуна обнова манастира.

Брадић је рекао да Министарство жели да Хиландар буде што присутнији у Србији кроз различите садржаје, попут изложбе која се тренутно налази у Галерији Српске академије наука и уметности, а која сведочи о досадашњим резултатима реконструкције српског манастира на Светој гори Атонској.

Извор: РТС