Eстонска влада прекида подршку ЛГБТ догађањима

Министарство спољних послова Естоније упутило је писмо представницима страних земаља с препоруком да престану подржавати параде сексуалних мањина. „Према гледишту новог министра, естонске амбасаде у својим земљама боравка неће давати изјаве о парадама мањина у име Естонске републике", изјавила је јуче Лиза Тотс, секретар Министарства иностраних послова.

Крајем априла на власт је дошла нова власт у Естонији, у којој су центристичка Отаџбинска странка и Конзервативна народна странка, и заступа више традиционалних ставова и више је скептична према утицају Западне Европе.

Нови министар иностраних послова Умас Реинсалу је истакао да је Министарство сада “вођено принципом да су питања брака, прво, лична, и друго, недвосмислено унутрашња једне државе, па је неумесно да се друге државе на било који начин мешају. "

„У владавини права, свака особа има право да учествује у свим националним догађањима неке државе, али учествовање у име естонске државе у паради сексуалних мањина и давање сходних изјава непотребни су”, сматра нови министар.

Први документ у прилог ЛГБТ паради који је Естонија одбила да потпише била је парада у Варшави 8. јуна. Изјаву је тада иницирала Велика Британија, а потписало ју је 45 других земаља, међукојима САД, Француска, Немачка, Украјина и суседне балтичке земље.

Раније је и Естонија потписивала такве документе. Израз истополна "породица" је ушао у регистар становништва Естоније први пут у јануару 2017. г. У децембру те године, Цркве које активно учествују у Естонском савету Цркава, међу којима је и Естонска Православна Црква Московске Патријаршије, усвојиле су резолуцију о неопходности увођења дефиниције брака у Устав као заједнице мушкарца и жене.

Извор: Orthochristian.com  (са енглеског Инфо служба СПЦ)