Нова књига „Православље у Немачкој“

Теолози са Минстерског Универзитета приказују развој Православља почев од Октобарске револуције преко прилива радника усељеника до савремених миграција. Поводом 50-годишњице екуменског удружења „Филоксеније“ ових дана је светло дана угледала књига о православним хришћанима у СР Немачкој. Књига је написана на 280 страна.

„Филоксенију“ је 1966. године основала као сусрет хришћана западне и источне традиције теолог Илза Фридеберг, иначе велики пријатељ Српске Православне Цркве (посебно епископа Лаврентија), а била је и тумач у Светском Савету Цркава у Женеви (прим. прев.). Она је у Енглеској добро упознала Удружење Светог Сергија и Светог Албана (Fellowship of St. Alban and St. Sergius), око којег су се окупљали многи руски богослови и други интелектуалци избегли после Октобарске револуције, па је желела да и у Немачкој оснује слично удружење.

Књигу „Православље у Немачкој“ уредили су минстерски теолози Томас Бремер, Асад Елиас и Рајнхад Теле, а она садржи прилоге православних, евангелистичких и римокатоличких аутора. Посебно се наглашава да у Немачкој већ вековима живе православни хришћани, али да су тек у 20. веку настале многобројне парохијске заједнице; овде су организоване епархије и добиле своје архијереје, па је у међувремену настала и Конференција православних Епископа Немачке.

На првим страницама описана је историја Православља у овој земљи, наводе се и подаци о првим кнегињама немачког порекла удатим у руску царску кућу, о емигрантима који су стварали у Немачкој после Октобарске револуције и Другог светског рата. Посебно се излаже о радницима усељеницима, који су пристизали углавном из Грчке и Југсолавије, да би се најзад изнели подаци о мигрантима који су овамо доспели последних десет година, међу којима има и православних.

У наставку су обрађене теме, као што је сарадња Православне Цркве са Католичком Црквом и Евангелистичком Црквом, питање православног катихизиса (верске наставе) у на немачким државним школама или, пак, школовање православних на тамошњим универзитетима. Обрађено је и присуство дохалкидонских, оријентално-православних Цркава у Немачкој, њихов живот и рад, организација и др.

Извор: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)