Нова књига Вацлава Клауса

Да ли људску врсту изазови ношења са климатским променама можда гурају и у ново доба тоталитаризма? Да ли они стварају климу страха, и да ли их прати атмосфера контроле из некаквих центара моћи?

Одговор на сва ова питања, уколико на глобалне еколошке проблеме гледате из преспективе председника Чешке Републике Вацлава Клауса, недвосмислено је потврдан. Клаус је, наиме, управо објавио књигу под насловом "Плава планета, зелени окови", са поднасловом "Шта је угрожено, клима или слободе?". Аутор тврди да би екологија, односно, како он каже - "екологизам", могао да буде подједанко опасан као и некада комунизам.

Губитак људских права

У разговору за ББЦ, Клаус износи уверење да, како политичари уводе све више и више пореза, норми и закона у име наводне добробити планете Земље, човечанство ризикује да изгуби грађанска права, па на крају можда и основне људске слободе:

"Права опасност лежи у томе што ова идеологија, како је ја називам - екологизам, тежи да уништи нашу слободу претећи нам невероватним последицама могућег глобалног отопљавања. То је оно што ме брине. Таква узнемиреност и брига темеље се на мојој осетљивости, или можда претераној осетљивости, развијеној током година које сам проживео у комунизму. Изузетно сам осетљив на све оно што би могло да угрози нашу слободу", каже Клаус за ББЦ.

За Вацлава Клауса позадина претње грађанским правима и слободама које, по њему, носе еколошке тврдње о угрожености животне средине и саме планете је лако објашњива:

"Амбициозни политичари који желе да управљају светом, човечанством, једном речју свиме и свима, стално трагају за ваљаним аргументом који би оправдао такве њихове намере. Рабије се то чинило у име социјализма, маса и пролетаријата; сада се све то ради у име спасавања планете од уништења и трагања за начинима да се разарање Земље спречи. За такве политичаре је оваква политика савршена основа за инсистирање на примени владине контроле, интервенција и регулативе, на увођењу забрана свега и свачега. Екологија је савршен изговор, и жао ми је када видим да им уз тај изговор све пролази. Социјалистичке идеје су поклекле у сучељавању са свакондевицом, са реалношћу. Ми, међутим, нећемо бити живи како бисмо сазнали да ли ће се мрачна предсказања о будућности Земље обистинити или не", каже он.

Погрешан аргумент

Чешки председник није сагласан ни са ставом да ће будући просперитет и слободе бити угрожени уколико се нешто не учини на смањењу глобалног отопљавања зато што ће у слободном друштву најсиромашнији бити онемогућени у настојању да постану богатији, јер ће њихова локална животна средина бити уништена или тешко погођена последицама глобалног отпољавања. За Вацлава Клауса таква тврдња је аргумент постављен наглавачке:

"Постојећа еколошка идеологија далеко више погађа најсиромашније слојеве становништва у земљама у развију него добростојеће у богатим државама, попут Британије или Сједињених Држава. Штавише, постојећи екологизам представља радикални напад на најсиромашније људе широм планете. Мислим да стога на њега у том облику треба просто заборавити и понашати се и живети нормално", каже чешки председник, и појашњава:

"Треба допустити да спонтана еволуција људског друштва иде својим путем и не покушавати да се људским друштвом ко зна одакле управља. То је за све нас једини излаз и једини начин да останемо слободно, ефикасно и просперитетно друштво. Дебати о екологији је неопходна суштинска реформа, а свима нама промена у начину размишљања о томе како људи и планета делују једни на друго", размишљање је председника Чешке републике Вацлава Клауса, аутора књиге "Плава планета, зелени окови", у разговору за ББЦ.

Извор: ББЦ