Нова монографија о Преподобном Рафаилу Банатском

Српска Православна Црква у ореолу својих светитеља прославља и прекрасног угодника Божјег, покровитеља и молитвеника Баната, Преподобног Рафаила Банатског. Живећи на земљи, старац Божји је поучавао, тешио и исцељивао оне који су му долазили с вером, надом и љубављу, крепио и уразумљивао оне који су желели да победе грех. Из келије старца Рафаила ни један човек није отишао без утехе. Чврсто верујемо да он и данас приноси наше молитве пред престо Свемилостивог Спаситеља и да ће се тиме поспешити наше духовно обнављање и исцелење. Ове године Господње, о празнику Преоподобног Рафаила Банатског, изашла је из штампе нова монографија која представља проширено и допуњено издање књиге „Преподобни Рафаило Банатски Исцелитељ; житије, служба, акатист“ из 1989. године.

Нова књига приређена је са много љубави са благословом и под рецензијом Његовог Преосвештенства Епископа банатског г. Никанора поводом 55. годишњице од канонизације нашег дивног светитеља и првенствена њена намена је богослужбена и мисионарска употреба. Као издавачи се појављују Српска Православна Црквена општина Зрењанин, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“ и Школа српског православног црквеног појања и црквенословенског језика при храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину – КУД „Рафаило“.

Посебну захвалност за ову књигу дугујемо свима који су узели учешћа у њеној изради или су на други начин подржали овај пројекат: Владики банатском г. Никанору, г. Милану Бјелогрлићу, директору Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“, др Душану Сланкаменцу, протођакону Предрагу Ненину, др Драгани Сабовљев, Наташи Стојичић, Зорану Симину, Саши Младеновићу, Драгољубу и Дарку Бјелоглаву, Николину и Луминици Сурдућан, као и полазницима – члановима Школе српског православног црквеног појања и црквенословенског језика при храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину – КУД „Рафаило“ са пријатељима и сарадницима.

Управо у оним временима када је међу људима осиромашила љубав, када је у народу вера почела да се хлади, у блиставом ореолу љубави и светости, појавио се Преподобни Рафаило Банатски Чудотворац. Радујмо се и ми данас што међу нашим дивним светитељима имамо и тако прекрасног старца који је живео у нашем граду у славу Божију. При храму Ваведења Пресвете Богородице у Зрењанину, у капелици посвећеној нашем светитељу, сабирамо се сваке недеље и празника, да молитвено прославимо његов помен и из дубина наших срца кличемо: „Величамо те, Преподобни оче Рафаило, и поштујемо свети помен твој, учитељу монаха и сабеседниче ангела!“.

Преподобни оче наш Рафаило Банантски, моли Бога за нас!

протојереј др Нинослав Качарић,
уредник књиге „Преподобни Рафаило Банатски“

Извор: Епархија банатска