Нова парохија у Аустралији

Епископ Иринеј

У препуном храму Англиканске цркве "Сент Николас", где је са свештенством српских цркава из Перта одржана и прва архијерејска литургија, епископ аустралијско- новозеландски Иринеј званично је, пре неког времена, најавио оснивање српске православне парохије у Рокингему. Овим је полако почела да се остварује вишегодишња жеља о оснивању православне парохије и цркве за бројне чланове овдашње српске заједнице. На подручју Рокингема, места јужно од Перта, протекле деценије доселио се значајан број српских породица. Да би остваривали своје верске потебе, верници су морали да путују у Перт, где постоје две православне цркве.

О великој потреби за оснивањем и градњом цркве у Рокингхему, говори и петиција са 600 потписа чланова тамошње српске заједнице, уручена владики Иринеју.

У име домаћина, који су уступили цркву за службу, часни Грејем Рајт није крио задовољство што је био у прилици да помогне да се одржи овај важан верски догађај за чланове Српске православне цркве, како би добили своје место за богослужења.

Aнгликански бискуп за Перт Роџер Херфт је такође благословио најаву успостављања српске парохије.

Свечаности су присутвовали и свештеници Милорад Соактар из цркве "Света Тројица" и Саша Стојановић из цркве ‘Свети Сава" у Перту.

Како се чуло, до проналаска трајне локације, повремене службе одржаваће се у цркви "Сент Џорџ", обавестила нас је Сања Спасојевић, истичући радост окупљених због овог историјског догађаја.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска (Фотос: С. Спасојевић)