Нове газде на Косову

У Бечу формирана Међународна управљачка група, састављена од представника 15 земаља, која је наложила спровођење плана Мартија Ахтисарија у јужној српској покрајини

Признали независно КосовоБеч - У Бечу је јуче формирана Међународна управљачка група за Косово (ИСГ), састављена од представника 15 земаља, који су на првом састанку одлучили да Питер Фејт буде међународни цивилни представник на Косову (ИЦР). Фејт је на конференцији за новинаре у здању Министарства иностраних послова Аустрије рекао да је ИСГ „значајна коалиција земаља, пријатеља независне државе Косово" и да је чини пет земаља Контакт групе - САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија, као и Аустрија, Чешка, Шведска, Турска, Финска, Белгија, Данска, Мађарска, Словенија и Швајцарска.

Фејт је изјавио је да су чланице ИСГ-а наложиле спровођене плана Мартија Ахтисарија на Косову и Метохији. Холандски дипломата, иначе специјални изасланик ЕУ на Косову, рекао је да је „период транзиције већ почео", нагласивши да ће међународно присуство бити на читавој територији Косова. „Нећемо прихватити никакво насиље, тражимо слободу кретања, и нећемо прихватити никакве паралелне безбедносне институције на Косову", истакао је Фејт, који је рекао да је предвиђено да постоје привилеговане везе Београда и српске заједнице на Косову, али да „нема поделе Косова". „То је реалан приступ који рефлектује постојеће услове. Ова веза, међутим, мора бити транспарентна и мора поштовати ауторитет власти у Приштини", навео је Фејт.

Холандски дипломата је оценио да је Ахтисаријев план добар „јер има за циљ да помогне Косову да се развије као стабилна, мултиетничка, демократска држава на југоистоку Европе". „Одредбе тог плана помажу и социјално-економском развоју становништва на Косову, посебно мањина, а специјално Срба. Ахтисаријев план користи становништву Косова", поручио је Фејт.

Он је објаснио да Ахтисаријев план предвиђа децентрализацију и успостављање нових општина на Косову у корист српске заједнице, али не и поделу. Према његовим речима, такође је предвиђена и појачана заштита културног и верског наслеђа свих заједница на Косову. Он је навео да је ИСГ отворен за друге чланице, али да је критеријум да то „морају бити земље пријатељи независног Косова".

Кад је реч о Русији, која је шеста чланица Контакт групе, Фејт је оценио да би било добро да ова земље учествује у ИСГ-у, али да су шансе, у овом тренутку, мале да се то догоди.

ИСГ је, наводи се у саопштењу након првог састанка тог тела, највиша међународна инстанца која ће се бавити остваривањем плана међународног посредника Мартија Ахтисарија на Косову, а предвиђена је управо тим планом.

Фејт ће као ИЦР, како налаже ИСГ, имати одређене одговорности и моћ у складу са анексом девет Ахтисаријевог плана, што ће му помоћи да надгледа испуњавање обавеза од стране косовских власти.

ИЦР ће успоставити Међународну цивилну канцеларију (ИЦО) која ће му помагати у испуњавању мандата, а Фејт ће, како је подвучено, обављати своје дужности у духу партнерства и сарадње са владом Косова.

Представници земаља ИСГ-а позвали су све стране на Косову и у региону да се уздрже од насиља, дестабилизације, или провокативне реторике која води ка насиљу. Такође, ИСГ подвлачи да Уједињене нације настављају да имају важну одговорност на Косову, посебно у предстојећем периоду транзиције. ИСГ је позвао лидере Косова да хитно предузму кораке пуне имплементације Ахтисаријевог плана и апеловао на све заједнице да сарађују у циљу примене тог документа. „Надамо се да ће, посебно српска заједница уз подршку Београда, искористити предности овог плана за установљење јаких основа за будућност у мултиетничком Косову", наводи се у саопштењу ИСГ-а.

Коштуница: Самовољна и илегална група

Формирање Међународне управљачке групе за спровођење Ахтисаријевог плана је најбруталније кршење међународног права, Резолуције 1244 Савета безбедности УН и Устава Републике Србије, саопштио је премијер Војислав Коштуница додајући да је „ова самовољна и илегална група поставила Питера Фејта на непостојеће место међународног цивилног представника".

„Неопходно је да се генерални секретар УН Бан Ки Мун, који је надлежан за спровођење Резолуције 1244, огласи и саопшти ко је, када и на основу којег правног основа донео одлуку да се за покрајину која је под управом УН, формира самозвана Међународна управљачка група и одреди међународни цивилни представник за спровођење Ахтисаријевог плана. Овде се ради о голој политици силе и најгрубљем правном насиљу према држави Србији, која је чланица УН и за коју мора да важи Повеља УН. Насиље које се сваког дана све више врши над Србијом мора одмах престати", закључио је Коштуница.

Извор: www.politika.co.yu