„Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре

„Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре
„Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре
„Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре
„Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре

У Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу 18. маја 2019. године отворена је изложба „Нове косовско-метохијске фреске“ Славка Потпаре.

Реч је о фотографијама фресака, урађеним на платнима већих димензија, а међу изложеним радовима су Свети Николај Жички и блаженопочивши патријарх српски Павле, чије фреске су урађене на инстистирање протојереја Миломира Влашковића из Лепосавића, саопштила је Гордана Јанићијевић Потпара, аутор изложбе и медијатор вечери у Никшићу.

Она је додала је академски уметник Славко Потпара провео 13 година у иконописачком Атељеу „Минић“, учећи, стасавајући и где је осликао више хиљада икона. Са жељом да се оствари на великим форматима ређају се, полако, радови у Саборној цркви у Љубљани, манастиру Горњи Будачки код Карловца, следи Инђија уз пресудан утицај фрескописца Радета Сарића, потом Јања, Ћуприја, Косово и Метохија.

Добивши благослов Патријарха српског г. Иринеја, Потпара је четири и по године живописао на Косову и Метохији: Лепосавић, Придворица, Штрпце...

-Ове слике фресака не би сада, вјероватно, стајале овако поносно око нас да није било визије протојереја Миломира Влашковића, старјешине храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу. Он је својим сјајним идејама оплеменио цркву, која је архитектонско умијеће Љубише Фолића, ту је и прелијепа биста патријарха Павла, рад сјајног рашког вајара Миленка Баловића и унутрашњост цркве коју је највећим дијелом, имао част да ослика, вођен Божјом руком, надахнут Светим Духом, Славко Потпара. Идеја оца Миће да ослика патријарха Павла и владику Николаја у реалистичном стилу додатно је надахнула вјернике, али и стручњаке, странце. Христос Панктократор, пречника четири и по метра у куполи високој осамнаест метара, веле бројни стручњаци, један је од најљепших у нас, навела је Гордана Јанићијевић Потпара, додајући:

-Изложба „Нове косовско-метохијске фреске“ треба да посвједочи о труду, жељи и вољи како свештенства, тако и фрескописаца који својим дјелањем дају допринос духовном опстајању и остајању српског народа на нашим вјековним косовско-метохијским просторима.

Изложбу је пригодним словом отворио протојереј Миодраг Тодоровић, рекавши да изложба сликарским језиком нуди отварање врата небеског Царства.

-Кад станете пред фрескама, не само овим, ми смо, већ, помало, други људи јер фреска тражи димензију вјечности, као и икона, она тражи оно што је код човјека најдрагоцјеније, како каже Његош, ону искру божествену, сјеме боголико. Ове фреске нас позивају да будемо свети и да светошћу код себе и код других побиједимо пролазност. Зато ове фреске, као и оне Дечана, Патријаршије, Грачанице, Богородице Љевишке ће, с помоћу Божјом преобратити и албански народ и окренути га путем који води у вјечност, а не у пролазност. Ове фреске нијесу само умјетнички рад и оно што је достигнуће човјекове уобразиље, него у свакој фресци, свакој икони постоји и призив Светог Духа да човјек, сликајући Христа, Мајку Божју и свете Божје људе, призива Дух који је у њима на себе, на своје потомство и кроз ту фреску шаље га даље. То је најснажнија порука, најљепша и најмоћнија „пропаганда“ за онога који хоће да види и који хоће да чује, казао је свештеник Тодоровић.

Академском уметнику, иконописцу и фрескописцу Славку Потпари, рођеног, иначе, у Никшићу, гостима и бројној публици, добродошлицу у име Друштва „Свети Ђорђе“ пожелио је Велимир Касалица. Вече су казивањем стихова и етно појањем употпунили др Трипко Драганић и Бранка Зечевић. Изложба ће бити отворена месец дана.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка