Нови Архиепископ кентерберијски - Јустин Велби

Јустин Велби је рођен 6. јануара 1956. г. у Лондону. Похађао је колеџе Сифорд и Итон  као и Тритон колеџ у Кембриџу. Ту је дипломирао из историје и права 1978., а магистрирао 1990. године. Од 1989. до 1992. г. студирао је богословље у Кранмер Холу и у семинарији Светог Јована, у Дураму. Након дипломирања постављен је за капелана у цркви у Астлију (Нанитон), где је служио до 1995. године. Затим је постао старешина цркве Светог Јакова у Саутхему, а касније викар цркве Светог Михајла и Свих Анђела у Афтону, у Ковентријској дијецези од 1992. до 2002. г.  После тога, 2007. године постао је намесник Ливерпула да би 2011. године био изабран за Епископа Дарама.

Богословље бискупа Јустина Велбија представља јеванђељску традицију у оквиру англиканства. Неки његови текстови истражују однос између финансија и религије, попут његове књиге «Managing the Church?: Order and Organisation in a Secular Age and Explorations in Financial Ethics»  Иначе, као посланик Дома лордова, од 2012. г. седи у Одбору парламентарне комисије за банкарске стандарде. Као бискуп  успоставио је посебан дан за ожалошћене родитеље у катедрали у Ковентрију. Сада се сваке године одржава молитвена служба у знак сећања на животе деце која су умрла.

Архиепископа бира капитол при Кентерберијској катедрали. Кабинет британског Премијера објавио је 9. новембра 2012. г. да је бискуп Јустин именован за новог кентерберијског Архиепископа. Очекује се да преузме дужност као 105. архиепископ Кентерберија у Кентерберијској катедрали 21. марта 2013. г., након пензионисања садашњег архиепископа Роана Вилијамса крајем децембра ове године. Британска краљица је потврдила избор бискупа Велбија.

Архиепископ кентерберијски је истовремено и поглавар Англиканске заједнице.

Информативна служба
Српске Православне Цркве