Нови број часописа “ Светосавско огњиште “

Ово седмо издање "Светосавског огњишта", даје свој велики допринос да се још више сазна о активностима Српске Цркве у Африци и мисионарском раду и труду српских монаха у Африци. По први пут наш часопис је у целини посвећен духовном раду са локалним јужноафричким становништвом. Откада су, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Павла и Епископа рашко-призренског г. Артемија, српски монаси постављени да духовно брину и руководе српском парохијом у Африци, ово је вероватно први пут у историји Српске Православне Цркве, да свој допринос у мисионарском духовном раду са локалним црначким становништвом у Африци, дају и представници Српске Патријаршије.

Поред текстова о мисионарским активностима и доприносу српских монаха на упознавању локалног црначког становништва у Јузној Африци са Православљем и великог броја фотографија, у овом издању се могу наћи текстови о православљу у Јужној Африци и о двојици Јужноафриканаца који сведоче како су открили и прешли у Православље.

"Светосавско огњиште"тренутно је једини српски часопис који излази на афричком континенту. Ово издање, као и претходно, штампано је двојезично (један део текстова на српском језику - ћирилицом, а други део на енглеском језику). Изузетан значај и вредност има свако издање нашег часописа за многобројну српску заједницу у Јужној Африци (Боцвани, Зимбабвеу, Замбији, Намибији...).

Благодарни смо Задужбини Манастира Хиландара у Београду, као и Министарствима културе и Дијаспоре Републике Србије на финансијској подршци приликом издавања и штампања овог издања часописа. Такође смо неизмерно захвални Маријани Мандић - техничком уреднику "Светосавског огњишта", којој припада сва заслуга за леп изглед и дизајн часописа и нашем земљаку Мишку Пепићу који штампа часопис у својој штампарији у Јоханесбургу, као и свим насим сарадницима који су својим прилозима, текстовима и фотографијама допринели да ово, тематски и естетски по први пут потпуно "афричко", седмо издање Светосавског Огњиста буде заиста репрезентативно.