Нови број „Православног катихете“ посвећен дечјој креативности

Нови број „Православног катихете“, часописа вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке који се управо појавио из штампе, посвећен је дечјој креативности. Разлог што је овој теми дат толики простор образложио је у уводнику главни и одговорни уредник Епископ хвостански Атанасије, који се налази на челу Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

Преосвећени Епископ Атанасије подсећа да живимо у потрошачком друштву које непрепознаје индивидуалну креативност. Да би се те последице ублажиле, пред вероучитеље је постављен задатак да у самом процесу верске наставе морају да буду креативни и да буде и чувају дечју креативност, чиме се чува и гради сама вера.

Тешко је рећи шта је занимљивије у новом броју „Катихете“ – садржај или графички изглед. Часопис је штампан на квалитетној хартији, са великим бројем фотографија у боји које је углавном снимио ђакон Драган Танасијевић, али ту су и изузетно успели ликовни ђачки радови. Што се тиче прилога објављених у овоме броју часописа, највише су их написали вероучитељи, али и њихови ученици. Прилози су углавном везани за наставу веронауке и за изазове које та настава поставља. Али ту су радови и сарадника са стране, који се баве проблемима младих, образовањем и васпитањем. Неки од њих имају научна звања.

Првих двадесетак, од укупно 164 странице „Катихете“ посвећени су важнијим догађајима  који су се збили у времену између два последња броја овог часописа. Први прилог посвећен је сусрету Патријарха Иринеја са директорима београдских школа, који је уприличен почетком године у Патријаршији. Ту је и извештај о светосавским свечаностима које су се одвијале у београдским школама. И на страницама часописа одато је признање општини Раковица која у школама отвара кабинете за наставу веронауке и опрема их рачунарима. Затим следи извештај о семинару „Верска настава у борби против болести зависности и полних болести“ који је организовао Актив вероучитеља основних школа Звездаре и Гроцке. Ту је и прилог о „Доприносу веронауке школском систему Србије“, централној свечаности на недавном Васкршњем сајму. Нису заобиђени ни извештаји о хуманитарним акцијама новобеоградских и земунских основаца који су упутили помоћ својим вршњацима на Косову и Метохији и хуманитарна акција ђака основне школе „Владислав Петковић – Дис“  који су се сетили деце у Болници у Тиршеовој улици.

Тематски део часописа посвећен дечјој креативности уступљен је стручњацима који су ангажовани са стране и који са разних аспеката говоре о дечјој креативности и о начинима којима се она може подстицати. Објављени прилози драгоцени су не само за вероучитеље него и за све просветне раднике који раде са младима. Радове у овом тематском блоку објавили су: Зора Крњаић, Жана Борисављевић, Славица Максић, Кен Робинсон, Емина Копас – Вукашиновић, Милоје Радовић, Мила Лацковић, Данијела Кошћал. Ту су и дечји радови – мисли, афоризми песме које су припремили вероучитељи Данка Шпехар, Мирјана Видовић Кубат, Никола Ђоловић и Данијела Кошћал. Сви ови прилози илустровани су изузетно успелим дечјим ликовним радовима.

Блок радова посвећен Светосавским свечаностима говори  о креативности испољеној у припремању  сценског и музичких програма у неколико београдских основних школа. Све ове прилоге о дечјој креативности употпуњује рад познатог неуропсихијатра Светомира Бојанина „Постојање детета и свет одраслих“.

Значајан простор  уступљен је догађањима и ауторима из других епархија и православних цркава. Ту је предавање протојереја ставрофора др Зорана Костића „Веронаука у служби васпитања за вредности“ одржаном вероучитељима Епархије шумадијске. Митрополит волоколамски Иларион Алфејев српске вероучитеље упознаје са тим како на верску наставу гледа Патријарх московски и све Русије Г. Кирил.

Посебан циклус прилога носи наслов „Из праксе вероучитеља“ где су објављени радови мр Михаила Смиљанића, вероучитеља Хаџи Драгана Поповића, Срећка Петровића и Сање Станишић.

Изузетно је занимљив и важан посебни додатак који носи наслов: „Са Војском Србије“. Објављени су извештаји свештеника Јована Бабића о свечаном пријему ученика Војне гимназије код Патријарха Иринеја, прослави школске славе у Војној гимназији, ту је прилог о прослави Дана Војне Академије. У овоме додатку објављено је и предавање „Безбедност на Балкану: допринос Цркве и верских заједница“ које је Епископа хвостански Атанасија одржао високим официрима, полазницима Генералштабне школе на Војној академији 21. фебруара 2012. године.

Јово Бајић