Нови број Светигоре посвећен Патријарху Павлу

Из штампе је изашао нови децембарски 196.број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На насловној страни је почивши поглавар Српске православне цркве, Његова Светост Патријарх српски, господин Павле. Трећина часописа је посвећена Његовој Светости, почев од животописа, па до репортаже са сахране.

Ту су опроштајни говори мјестобљуститеља патријарашког трона Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, васељенског Патријарха Вартоломеја, предсједника Србије Бориса Тадића, посланица руског Патријарха Кирила, затим сјећање Матије Бећковића на Патријарха, интервјуи са Патријархом Павлом, које је Светигора објавила прије десетак година, бесједа Његове Светости „о примању Христа", изоговорена прије 15 година. Поред поменутих текстова, одабране илустрације такође, много говоре о личности нашег Сјватјејшег Патријарха.

Остали актуелни догађаји из Српске цркве, Помјесних црква, и из свијета нашли су мјеста у хроникама часописа. Догађаји из Митрополије црногорско-приморске су описани кроз репортаже. Сликом и ријечју приказана је прослава светог Петра Цетињског на Цетињу, слава у манастиру Ждребаоник, репортажа са Паштровске горе, из Драговољића, и из Подгорице, са промоције књиге „Пуцај, рат је завршен". Поменута књига је била тема бесједе оца Велибора Џомића.

О два велика новембарска празника - Сабору светог архангела Михаила и светом Димитрију говори се кроз бесједе. О првом кроз бесједу преподобног оца нашега Јустина; о другоме, кроз бесједу светога Григорије Паламе.

Светигора доноси наставке текстова из претходног броја - „О сукобу исихаста и хуманиста у доба светога Григорије Паламе", јеромонаха Никодима (Богосављевића), наставак есеја о Екатарини, и други дио „О имену Петка".

Многе ће заинтересовати и рубрика из медицине „О вирусним упалама" мр фармације Драгице Бојовић. Ту је превод Књиге Јудита, Архиепископа Амфилохија, затим рубрика Старечник о светогорском пустињак, старцу Мини.

О посту, који је увелико почео, казује теолог Ивана Јовановић, кроз рубрику Јеванђелско слово. На ту тему надовезује се и текст монахиње Стефаниде „О уздржању и духовној слободи". Са уздржањем је повезана скрушеност и смјерност, тема бесједе Владике диоклијског Јована.

Извор: Митрополија црногорско-приморска