Нови докази о трговини органима

Тужилаштво за ратне злочине дошло је до нових доказа у предмету трговине органима отетих Срба с Косова и Метохије. Како је за „Политику" рекао портпарол Тужилаштва Бруно Векарић, реч је о мапама које откривају логоре ОВК на северу Албаније у којима су држани заточени Срби, као и фотографије на којима се виде неки од починилаца ратних злочина на Косову и северу Албаније.

Поједине особе на фотографијама од раније су познате Тужилаштву, нагласио је Векарић и додао да су на полеђинама фотографија исцртане мапе с тачним локацијама и исписани датуми и места сликања.

- Тужилаштво ће,почевши од данас,учинити све да уз помоћ породица несталих и отетих Срба идентификује како починиоце злочина, тако и жртве трговине органима Срба који су с КиМ били пребачени на север Албаније - рекао је Векарић.

Он је објаснио да нови докази потврђују постојање логора ОВК на северу Албаније за време сукоба 1999. године, као и постојање српских жртава и болничких центара у којима су вероватнообављанехируршке интервенције.

Уз помоћ нових доказа биће комплетиран извештај за специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија, који би у оквиру истраге о трговини органима отетих Срба требало до краја марта да посети Београд, Приштину и Тирану. Векарић је навео и да ће Тужилаштво за ратне злочине поново затражити да се и тужилаштво Албаније укључи у истрагу о трговиниљудским органима, будући да су ти злочини почињени на њиховој територији.

Истрагу о трговини органима око 300 Срба,које су припадници ОВК отели током оружаних сукоба на Косову 1998. и 1999. године и одвели у логоре на север Албаније у којима су, после вађења виталних органа, ликвидирани, Тужилаштво је почело 21. марта прошле године.

М. Албуновић

Извор: Политика