Нови храм ниче у Барањи

Нови храм ниче у Барањи
Нови храм ниче у Барањи
Нови храм ниче у Барањи
Нови храм ниче у Барањи

У храму Светог Николаја у Барањи освештан Часни крст на месту темеља цркве која се у Јагодњаку подиже у славу Светог Нектарија Егинског

Велика је радост испунила срца чувара православне вере у Барањи. Наиме, на дан када православни хришћани прослављају Светог Нектарија Егинског, у недељу, 22. новембра 2015. године, у препуном храму Светог Николаја у Јагодњаку верни народ се окупио да узнесе молитве Господу и великом Божјем угоднику Нектарију, којем се многи обраћају за помоћ у тешкој болести и он им дарује исцељења. Свету Литургију је служио Епископ осечко-пољски и барањски г. Лукијан са свештеницима и ђаконима своје Епархије, док је из Епархије сремске саслуживао протојереј-ставрофор Душан Петровић, бивши ректор Карловачке богословије.

Током свете Литургије у чин протојереја-ставрофора произведен је старешина храма Светог Николаја Слободан Мајкић, парох јагодњачки. За постојану верност на прослављању Трисветог имена Божјег, за делатну љубав и труд у Цркви и према народу српском, отац Слободан, после двадесетогодишњег рада, има право ношења напрсног крста са свим правима  и почастима који су спојени са овим црквеним достојанством.

Честитавши празник Светог Нектарија, Преосвећени Владика Лукијан се осврнуо на живот нашег народа у Барањи, истакавши да је наш народ са свештенством чувар Православља, да се труди да кандило вере држи непрестано упаљено. 

Много је страхоте претрпео српски народ; сиромаштво влада у овим крајевима, али се народ Божји, благодарећи Богу, уздигао изнад свега прослављајући име Господње, све Његове свете, међу којима и Светог Нектарија Егинског, коме се у цркви редовно чита Акатист. 

Владика Лукијан је дугих шест деценија у служби Господу и Цркви нашој, раније у манастиру, а данас као предстојатељ Епархије осечко-пољске и барањске, чије се свештенство са верним народом труди да живи и дела на славу  Господњу. Преосвећни Владика је захвалио вернима на свакој лепти коју уграђују у храмове, јер тиме граде будућност за потомке, као и за будуће богослове и свештенослужитеље. 

Славски колач, који су  принели домаћини из Вуковара (Небојша Бајић са породицом), пререзао је Преосвећени Владика Лукијан. За наредну годину на дан Светог Нектарија кумства се примила гђа Гордана Митровић из Вуковара. 

После Свете литургије Епископ Лукијан је   освештао Часни крст, којим је означен почетак градње цркве посвећене Светом Нектарију Егинском. Крст је пободен у порти на месту где је предвиђен нови храм Божјем угоднику Нектарију.

По благослову Владике Лукијана, вернима се обратио протојереј-ставрофор Душан Петровић, од кога смо први пут чули личну исповест о сопственом исцељењу пред моштима Светог Нектарија Егинског, још пре четрдесет година (од 13. септембра 1975, каже прота Душан, нема више ни болова, ни лекова...):

"Тамо где Бог хоће, где је благодат Божја и где је вера велика, чврста, Свети Нектарије помаже. Велику ствар ћете учинити сви ви и  отац Слободан, ученик Карловачке богословије, што ће се овде подићи капелица у спомен овом светитељу. Светитељи не знају за границе.  Свети Нектарије прекорачује све границе; исцелио је болеснике преко молитве и у Канади...

Благодат Божја не зна за границе. 

Ви ћете овде имати  велику привилегију -  имаћете место  где ћете поштовати оваквог светитеља; будите сигурни: ако будете прилазили с љубављу и вером, много  ће вам помоћи. Немојте сумњати. Кад год приђете, кажите: Господе, молитвама овог великог светитеља помози у свему: да будемо добри, да живимо у љубави... Мирите се, и  нека адска змија неслоге не буде међу вама," истакао је, између осталог, прота Душан.

Окупљени око трпезе љубави после сабрања у овом благословеном дану, чули смо од протојереја-ставрофора Слободана Мајкића како је свака друга кућа у Јагодњаку запустела:  од сто четрдесет домова њих деведесет је са једним или два члана домаћинства; у школи има педесет ученика који похађају православну веронауку - то су  два разреда.

 "Међутим, ми се нисмо предали. Данас су пуне три године како служим Акатист Светом Нектарију... Има још једно тројство: свето уље Светог Нектарија похранио сам под крст у порти, у крст на цркви на торњу и данас на дан Светог Нектарија ми освећујемо крст у овој малој парохији, за нов цркву  овог светитеља."

З. Зец

Нови храм ниче у Барањи
Нови храм ниче у Барањи
Нови храм ниче у Барањи
Нови храм ниче у Барањи