Нови храм у Језеру

Да су страдања српског народа у многим ратовима била праћена рушењем њихових светиња је историјска чињеница, а потврђује нам и то историјат храма Светог Кнеза Лазара српског у селу Језеру код Мркоњић Града где се данас гради трећи - нови храм.

Наиме на данашњем месту изградње храма постојала су два претходна који су срушени најпре 1942. а затим 1992. године тако да је ово трећи храм који подижу православни верници у Језеру.

Овај садашњи велелепни храм је при крају изградње, припада српско-византијском стилу с два торња и централном куполом који својом висином доминирају читавим местом.

Храм се гради прилозима верника а од поједнинаца треба истаћи Господина Младена Милановића који је био и кум темеља али није посустао да и даље даје велике прилоге за довршење храма.

Доласком младог свештеника Душка Дринића почела је не само материјална обнова црквених здања него и духовни препород парохије језерске.

Над свим пројектим неуморно бдије Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г.Јефрем који поред грађевинских стручњака и својим врло корисним саветима прати изградњу храма а благослов његове Архијерејске деснице даје снагу и храброст верницима језерске парохије да истрају до краја и ускоро заврше свој свети храм.

Извор: Епархија бањалучка