Нови монах у манастиру Светог Саве у Либертивилу

Нови монах у манастиру Светог Саве у Либертивилу
Нови монах у манастиру Светог Саве у Либертивилу
Нови монах у манастиру Светог Саве у Либертивилу
Нови монах у манастиру Светог Саве у Либертивилу

Уочи Благовести 2017. године, први српски манастир на америчком континенту добио је новог монаха.

Студент треће године Богословског факултета г. Ратко Тешановић примио је из руку Преосвећеног Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког г. Лонгина свету тајну монашког пострига. Тиме је испуњена његова давнашња жеља да свој живот потпуно посвети Богу кроз служење у монашком чину. -Ово је велики догађај, истинска радост и заиста Блага вест како за Епархију новограчаничко- средњезападноамеричку тако и за наш свети Манастир, поручио је владика Лонгин.

Монах Нектарије је рођен у Срему од честитих правосланих Срба Предрага и Ранке, са чијим благословом је завршио Карловачку богословију и сада постао православни монах. Манастирски храм је био испуњен верним народом, студентима  Богословског факултета као и монасима и свештеницима који су дошли да молитвено подрже новог војника Христовог и поделе радост празника.

Позрављајући новог сабрата Владика је измећу осталог рекао: -Вечерас је, драга браћо и сестре, наша света Црква добила још једног монаха, који је потпуно слободно и драговољно рекао да Христу Господу, примио крст животворни и Јеванђеље спасоносно, одрекавши се свега трулежног и пролазног. Велики је то Божји дар и радост људи и анђела, а посебно Светог Нектарија Егинског који је, ево вечерас, добио духовног сина. Да то име достојно носиш до краја живота, до последњег издиханија, поручио је Владика и подсетио да се на монаштво гледа као на подвиг a не каријеру: -Bажно је рећи да се не  постаје монахом нити се иде у манастир да се ту само живи и ради, једе, спава, већ - спасава! Ако неко прима постриг руковођен неким другим мотивима, а не спасењем душе, тај ће стално да ропће, друге окривљује за своје проблеме и биће незадовољан. Зидине манастира саме по себи не спасавају већ молитва Богу, држање монашких завета и правилан однос према другима. Суштина је у послушању! Подвиг послушности је основа која у себи, као неки природни плод, садржи и друга два завета.

-Нека ти Пресвета Богородица, прва Монахиња после првог Монаха Христа, буде стални покров и чврста стена и заштита. Нека су ти увек на уму, и да те теше, Њене речи казане оснивачима светогорског монаштва Светим Петру и Светом Атанасију Атонском: -Ја сам ваш доктор и бринем о вама,  као и ове речи: Ја сам ваш економ,  бринем o вашим животним потребама, а од монаха тражим само једно: да сачувају монашке завете! Наша молитвена жеља је да Светосавски манастир у Либертивилу, то назначајније духовно и национално одњиште овдашњих Срба, молитвама Светог владике Николаја и Светог Мардарија доживи своју свеукупну обнову како би могао одговорити задатку и испунити своју спасоносну мисију, поручио је владика Лонгин.

Извор: Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка