Нови музеј у кући где је рођен Јован Павле II

Нови музеј у кући где је рођен Јован Павле II
Нови музеј у кући где је рођен Јован Павле II
Нови музеј у кући где је рођен Јован Павле II
Нови музеј у кући где је рођен Јован Павле II

Проширени Папски музеј приказује на 1.200 квадратних метара, између осталог, пиштољ атентатора Али Агџе

Варшава 08.04.2014. (КАП) – После реконструкције која је трајала годину дана, у кући у којој је рођен Јован Павле II (1978-2005) у јужнопољском граду Вадовице у среду ће бити отворен значајно увећан Папски музеј. На 1.200 квадратна метра мултимедијална изложба приказаће много нових експоната, међу којима је пиштољ којим је атентатор Али Агџа у мају 1981.г.  на тргу Св. Петра пуцао на папу и тешко га ранио. Италијанско Министарство правде је позајмило ово оружје музеју на три године.

Такође се могу видети многобројне фотографије и рукописи Карола Војтиле/Јована ПавлаII, као и његова папска мантија коју је  носио 1978. г.у првим данима након што је изабран за папу.

Поред живота и дела пољског папе, Музеј је посвећен и историји Јевреја који су живели у овом малом граду крај Кракова. Године 1919. његови родитељи, Карол и Емилија Војтила, скућили су се у двособном стану на првом спрату ове куће. Будући папа је дошао ту на свет 1920. године и живео је до своје 18. године.

Папа Фрања је 27. априла свог претходника прогласио блаженим. На отварању музеја у среду присуствоваће краковски кардинал и дугогодишњи секретар Јована Павла II, Станислав Дивиш, а очекује се и присуство пољског министра културе Богдана Здројевског. Године 1984. у овом стану је основан музеј. Нова изложба се простире на сва четири спрата, од подрума до поткровља. Реконструкција, која је почела 2010. године,  коштала је 3,3 милиона евра, а регионална влада је учествовала са 2,5 милиона евра из фондова ЕУ.

Извор: Катпрес