Нови музеј у Москви садржаће сталну изложбу „Православна Русија. Моја Историја: Рурик и Романов“

  Нови Музеј историје Русије тренутно се обнавља у  Сверуском изложбеном центру (СИЦ) у Москви. Кад буде завршен, у њему ће бити смештена стална изложба Православна Русија. Моја Историја: Рурик и Романов.

Мултимедијална изложба истражује историју династије Романов (1616-1917) и Руриковића (потомака Рурика) и 700 година дугу историју Старих Руса. Изложба је постављена под покровитељством Патријархалног савета за културу, и организована је од стране Председничке администрације Руске Федерације, као и Министарства културе Руске Федерације.

Музеј ће бити смештен у павиљону бр. 57, који се тренутно реновира. Саграђен 1966, павиљон се налази на главној авенији комплекса СИЦ. Током совјетског периода павиљон се користио за трговачке сајмове. Реконструкција зграде обухватиће значајно повећање у укупној површини зграде, од 21.6 хиљада до 30.9 хиљада квадратних метара. Реновирана зграда имаће нови вентилациони и клима систем и биће прилагођен особама са инвалидитетом.

Музеј планира догађаје попут историјског шведског стола, где ће посетиоцима бити понуђена јела из времена Романова и Рорика, затим излагаће локални уметници, држаће се концерти и предавања познатих историчара.

Изложбе Православна Русија. Моја Историја: Романови (2013) и Православна Русија. Моја Историја: Рурик (2014) раније су биле излагане у Московској централној изложбеној дворани Мањеж, привукавши стотине хиљада посетилаца. Православна Русија. Моја Историја: Романови привукла је више од 300 000 посетилаца у Москви у току 20-дневног периода од 4. до 24. новембра 2013. Касније је излагана у другим руским градовим, као што су Петроград, Јалта, Тјумен и Краснодар.

Према подацима са сајта Православна Русија. Моја Историја: Рурик и Романов, музеј треба да буде отворен у децембру 2015. године.

Извор: Православие.ру