Нови рам за Рафаелову слику

Након веома спретног столарског резбарења, дубљења и позлаћивања, којима су претходили детаљни планови и скице, најзад је у Старој Пинакотеци у Минхену угледала светлост дана у новом раскошном раму Рафаелова слика „Sacra Familia Canigiani“, његово најважније дело из фирентинског периода његовог стварања.

Оригинални рам ове мајестетичне слике је, као и у многим случајевима код старих мајстора, изгубљена. У Фиренци су у време Ренесансе олтарске и молитвене слике биле по правилу урамљиване у украсни ткзв. „архитектурски“ рам познат још и као „табернакел-рам“. У овакав рам је била и Рафаелова слика урамљена, која је настала 1506. по налогу трговца који се звао Domenico Canigiani. Као поклон племићке фирентинске породице Медичи, ова слика је доспела 1700. у Диселдорф, да би коначно 1806. доспела у Минхен и постала један од драгог камења Старе Пинакотеке.

Овај реконструисани „тебернакул-рам“ је настао у традиционалном минхенском атељеу "Werkstatt Pfefferle“. Имитацијом аутентичне форме и патинираном орнаментацијом пошло је Старој Пинакотеци за руком да сачини конгенијални рам слици који се савршено уклапа у ранг, порекло и дух епохе, истичући дејство комплексне композиције фигура на овој предивној Рафаеловој слици.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен