Нови скит основан у Кенији

У Епархији за Ниери и Кенијску гору, у Александријској Патријаршији, освећен је нови манастир.

„Добро дошли у Скит Свете Ане. Сада је завршен и готов да се у њега уселе сестре,“ пише владика Неофит, епархијски архијереј за Ниери и Кенијску гору, на својој фејсбук страници.

Албански архипископ Анастасије, који је некада мисионарио у Африци, основао је манастир у Нерију 1980-их, али није га довршио јер је прешао да служи као предстојатељ Албанске Цркве, пише епископ Неофит. „Велика хвала мајци Јовани из Скита Арханђела Михаила из Масачусетса, која је ктиторка овог скромног манастира“, пише јерарх. Навео је да мајка Јована не живи у том свом манастиру, већ је провела два месеца у Кенији настојећи да се изгради скит.

Епископ Неофит напомиње да у Грчкој постоје две кенијске сестре за које се нада да ће се једног дана вратити „и да ће оживети дух монаштва у Епархији за Ниери и Кенијску гору“.

У интервјуу датом нешто пре свог упокојења прошле године, владика Атанасије кисумски и западнокенијски навео је да у његовој епархији постоје по један мушки и женски манастир, али у време овог интервјуа они нису имали своје сопствене обитељи, конаке.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)