Нови светитељ Цркве Православне

Цариградска Патријаршија позитивно је одговорила на молбу Синода Грчке Православне Цркве о канонизацији Светог Јефрема Чудотворца.

Канонизацију преподобног Јефрема, чије су мошти откривене пре шездесет година, предложио је 1997. године блаженопочивши Архиепископ атински Христодул.

Торжествена канонизација највероватније ће се догодити 5. маја ове године у манастиру у Неа Макрa.

Преподобни Јефрем (у свету Константин) рођен је у Трикали 1384. године. Не желећи да њеног сина Турци насилно одведу у своју војску, мати одведе четрнаестогодишњег Константина у Благовештенски манастир на Атици.

Године 1424. Турци су заузели манастир и побили све монахе осим Јефрема, који у то време беше на другом месту. Вративши се у своју обитељ, Јефрем сахрани своју сабраћу и настави да живи у манастиру. Следеће године, Турци заробише Јефрема и мучише га не били им открио где је манастирско благо. После великих страдања упокојио се 5. маја 1426. године.

У време обнове манастира, 1950. године, на месту које је монахињи Макарији у виђењу указано, пронађене су мошти преподобног Јефрема. Од тада, манастир је постао место ходочашћа за многе вернике.

Извор: Епархија бачка