Нови светитељ Православне Цркве

У манастиру Лајнич, који је у саставу Митрополије олтенијске, свечано је прослављен нови светитељ Румунске Православне Цркве.

У недељу, 1. маја, на сабрању великог броја ходочасника, викарни епископ римникске архиепископије Емилијан прочитао је синодски Томос о прибројавању хору светих старца Иродиона (Јонескуа), који се подвизавао у овој обитељи у другој половини 19. века.

Божанствену Литургију поводом канонизације новојављеног светитеља служио је предстојатељ Румунске Православне Цркве Патријарх Данило, уз саслужење неколико архијереја, свештенства и вернога народа.

Овом приликом освештан је и нови храм у којем се налази сребрни кивот са нетрулежним моштима преподобног Иродиона.

Преподобни Иродион рођен је 1821. године у Букурешту. У двадесетој години отишао је у манастир Черника, где је растао духовним животом под руководством светога епископа Калиника. Током четрдесет година, преподобни Иродион био је игуман манастира Лајнич. Упокојио се 3. маја 1900. године.

На старчевом гробу догађају се многа чуда и исцељења. Ходочасници са свих страна долазе на место упокојења преподобног.

У октобру 2010. године, Свети Синод Румунске Православне Цркве донео је одлуку о канонизацији старца Иродиона. Дан његовог свештеног спомена је 3. мај.

Извор: Епархија бачка