Нови Владика у Аустралији

У недељу, 20.02.2011. године у саборној цркви Архиепископије аустралијске Васељенске патријаршије хиротонисан је први Епископ у историји православља који је рођен на Петом континенту.

Његово Преосвештенство Владика Јаковос (Тсигонис) рођен је у Аустралији, дипломирао је теологију на Православном богословском факултету "Свети Андреј Првозвани" у Сиднеју, који управо ових дана слави четврт века успешног рада.

Рукоположен је у чин ђакона 1993. године од стране Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Стилијаноса уз кога је служио као протођакон пуних седам година, а затим као професор ПБФ "Свети Андреј Првозвани" до 2001. У чину Архимандрита је Преосвећени Владика Јаковос служио у Мелбурну од 2002. па све до избора у чин помоћног Епископа Архиепископу Стилијаносу, и то са титулом Владике "Милитоуполиског" коју је до избора за Архиепископа аустралијског носио управо Високопреосвећени Г.Г. Стилијанос.

Хиротонија Њ.П. Епископа Јаковоса велики је и историјски дан не само за грчку заједницу у Аустралију већ за све православне у Аустралији и Новом Зеланду а такође и за васељенско православље јер се ради о првом Епископу у историји овог континента који је овде рођен, образован и хиротонисан.

Извор: Епархија аустралисјко-новозеландска