Новогодишњи концерт Саборне цркве посвећен Патријарху Павлу

На дан када Српска Православна Црква празнује три празника - Обрезање Господње, Нову Годину и Св. Василија Великог, 14. јануара 2010. годсине, Саборна црква у Београду је свој традиционални новогодишњи концерт у Народном позоришту посветила спомену на блаженоупокојеног Патријарха српског Павла.

Св. Архијерејску Литургију је, тога дана, у Саборној цркви служио Његово Преосвештенство епископ хвостански г. Атанасије (Ракита), са свештенослужитељима Саборног храма. Служен је молебан за успешну и Богом благословену 2010. годину, у присуству вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке. Св. Василије Велики је и слава Првог београдског певачког друштва (ПБПД), хора Саборне цркве, који је под покровитељством и највишом заштитом Патријарха српског. Овај најстарији хор у Србији прославио је своју крсну славу по 157. пут у историји. Епископ Атанасије је благословио и пресекао славски колач, са свештенослужитељима и члановима Првог београдског певачког друштва. Своју славу ПБПД традиционално прославља наступом на новогодишњем концерту Саборне цркве.

Овај концерт духовног и народног стваралаштва Саборна црква већ други пут посвећује Његовој Светости Патријарху Павлу. Лета Господњег 2007, концерт је био посвећен јубилеју пола века његове архијерејске и 17 година патријарашке службе. Ове године, поред Првог београдског певачког друштва, наступили су и: драмски уметници Љубивоје Тадић, Небојша Дугалић и Биљана Ђуровић, Дечији хор ПБПД, Асим Сарван са дечијим хором храма Св. Ђорђа из Београда, музичар Бора Дугић, Биљана Крстић, као и младе гошће из Србије - Даница Крстић из Крагујевца и певачке групе "Рашанкице" и "Рашанке" из Новог Пазара. Беседе и музички наступи били су праћени сликама Патријарха Павла, а приказан је и део разговора са Свјатјејшим Патријархом у емисији "Док анђели спавају". Епископ хвостански Атанасије је благословио овај свечани скуп, а старешина Саборне цркве, протојереј-ставрофор Петар Лукић одржао је на крају пригодну беседу о личности и делу Његове Светости, евоцирајући и личне успомене на њега.

Директан пренос концерта обезбедила је ТВ Студио Б, а присуствовао је велики број угледних званица, представници дипломатског кора, државни званичници, сарадници "Православног пастирско-саветодавног центра", академици, професори, културни и јавни радници, донатори и добротвори Саборне цркве, као и гости из иностранства.