Новооснована заједница у Кејптауну, Јужноафричка Република

Новооснована заједница у Кејптауну, Јужноафричка Република
Новооснована заједница у Кејптауну, Јужноафричка Република
Новооснована заједница у Кејптауну, Јужноафричка Република
Новооснована заједница у Кејптауну, Јужноафричка Република

Са благословом Његове Светости Патријарха Српског г. Иринеја основане су почетком септембра 2016. године нова српска удружења на крајњем југу афричког континента, у Кејптауну, и то: Коло српских сестара „Света Петка“ под руководством гђе Весне Јаблановић и Српска школа „Света Петка“ под стручним вођством проф. српског језика Борјане Шакоте, а која ће бити саставни део  Црквено-школске општине „Свети Сава“ при храму Светог апостола Томе у Јоханесбургу.

Школа српског језика отпочела је са радом почетком децембра 2016. године и одржава часове једном или два пута месечно, а њен рад је помогнут и од стране Министарства спољних послова и Управе за сарадњу са дијаспором Републике Србије.

Задатак Кола српских сестара јесте окупљање нашег народа и прослава најважнијих црквених и државних празника.

Безрезервну подршку нашој заједници даје и Архиепископија Добре Наде Александријске Патријаршије и њен Архиепископ Његово Високопреосвештенство г. Сергије. Једини православни храм у Кејптауну, саграђен крајем 19. века, под старешинством оца Николаса, увек је на услузи нашим људима, које од маја 2016. године редовно посећује и српски свештеник из Јоханезбурга отац Исајло и окупља верне око свете Литургије на српском језику.

Први пут у Кејптауну Срби су ове године прославили Бадње вече. Припремљене су храстове гранчице, окупио се народ, осетила се радост божићњег празновања.

Дана 5. фебруара 2017. године верни народ се окупио на Светосавској прослави којој су поред свештеника Исајла и његове супруге Наташе присуствовали и Архиепископ Добре Наде г. Сергије, отац Николас и секретар Архиепископије гђа Евгенија. Присуствовао је и г. Ренос Пападопулос, професор психологије на Есекс Универзитету у Енглеској, који је 50-тих година 20-тог века, стипендијом Уједињених нација, своје студије и магистратуру завршио у Београду. Програм су извела деца из Српске школе уз припрему проф. Борјане. Оперска дива гђа Драгана Јевтовић својим гласом присутне је вратила у српске крајеве и дочарала лепоту српског изворног и црквеног појања. Велику помоћ су пружили су господа Никола Галић и Ацо Илић који су за ову прилику овезбедили просторије за прославу.

На молбу оца Исајла гђа Драгана, дугогодишњи члан Првог београдског певачког друштва, прихватила се да оснује мали хор „Света Петка“ који ће поред помоћи при светим Литургијама, неговати и српско народно стваралаштво. Одржане су две пробе хора и освештана кућа гђе Драгане и њеног супруга г. Питера.

Недељу дана пре празника, 1.априла 2017. године, због немогућности свештеника Исајла да у исто време буде и у Јоханесбургу и Кејптауну, одржана је прослава дечјег празника Врбице у просторијиама Православног центра у Кејптауну. Том приликом су освештане врбове гранчице, подељени звончићи деци а чланице Кола су припремиле пригодне пакетиће. Одржан је и трочас српског језика. Својим присуством верне је обрадовала и секретар Архиепископије гђа Евгенија. Хор „Света Петка“ имао је свој први наступ, који је пропраћен великим аплаузом. Дружење се наставило уз празничну посну трпезу.

Коло српских сестара „Света Петка“, Кејптаун