Новозеландски бискупи критикују нови закон који декриминализује абортус

Новоусвојени закон о побачају на Новом Зеланду критикују католички бискупи у земљи, који га називају „пародијом на људска права“. Они кажу да су „дубоко разочарани“ због новог закона о побачају у својој земљи. Парламент је предлог закона усвојио у уторак, са 68 гласова за 51 глас. До сада је Нови Зеланд био једини западни народ који абортус сматра незаконитим.

„Овај предлог закона потпуно игнорише чињеницу да у свакој трудноћи увек постоје најмање два људска живота,“ навео је бискупски портпарол у изјави објављеној на њиховој веб страници. Наиме, говорећи у име бискупа, Синтија Пајпер, професорица Католичког института, назвала је Предлог закона „пародијом на људска права“. „Сматрати да плод није правна особа занемарује реалност да је започео генетски јединствен људски живот који није ни живот мајке ни оца. То што закон то не препознаје, не мења биолошку и људску чињеницу,“ каже она.

Новозеландски бискупи упозоравају да ће предложени предлог закона укинути права нерођених. Бискупска конференција верује да ће нови закон о побачају изневерити многе жене. „Овај закон не помаже ничим оним женама које из различитих разлога бирају абортус, јер сматрају да немају другог избора, било да је то због притиска партнера или из економских или социјалних разлога“, пише у изјави.

„Ни овај закон не чини ништа да смањи укупни број побачаја, што је већина Новозеланђана упорно рекла да жели. Брзо се прешло преко тога и ио томе се веома мало разматрало.“

Бискупи приговарају да предлог закона „не садржи амандмане који би захтевали да се бебе рођене живе негују као и свако друго дете, забрану побачаја због одабира пола и забрану дискриминације кад је у  питању инвалидитет“.

Извор: Vatican News  (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)