Нунције Суријани: Христово васкрсење - срце вере и хришћанског живота

Председник Владе Србије Александар Вучић обележио је 27. марта 2016. године са католичким верницима ускршњи празник по западној пасхалији присуством светој ускршњој миси у цркви Светог Карла Боромејског у Панчеву. Мису је служио апостолски нунције надбискуп Лучано Суријани. Нунције је исказао радост што заједно са верницима у Панчеву може да прослави "свету Пасхву Христовог васкрсења, срце вере и хришћанског живота".

„-Пре него што сам дошао у Србију, када сам именован за апостолског нунција, прва ствар коју сам осетио је потешкоћа са језицима са којима ћу се сусрести. Онда сам размишљао и одлучио да ћу говорити два језика - језик братства и знакова. Сви знамо шта је истинска љубав и када је нађемо нису потребне речи. То је братство. Што се знакова тиче, сви знамо шта је осмех, а шта љутња, рекао је нунције и додао да је овде, међу нама, са жељом да комуницирамо језиком братства и знакова.

Надбискуп Суријани се посебно захвалио премијеру Вучићу на присуству миси и оценио да је то доказ братства о коме говори. Апостолски нунције је подсетио да као представник Папе има могућност да даје благослов у име поглавара Римокатоличке Цркве. У свом благослову он је пожелео свима да благосиљају све око себе. Ускршњој мисији, која је служена на италијанском, хрватском и мађарском језику, присуствовали су градоначелник Панчева Саша Павлов и амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо.

После мисе и причешћа верника жупник Роберт Пашчик предао је премијеру Србије књигу у знак захвалности што је дошао као хришћанин да подели са римокатолицима радост празника, а премијер је њему узвратио поклонивши му Библију. Римокатоличка црква у Панчеву, посвећена светом Карлу Боромејском, подигнута је 1747., годину дана након изградње подигнута је и манастирска зграда, а потом је добила и нови торањ. Претходних година римокатоличка служба је вршена у импровизованим црквеним објектима који су страдали од Турака. Нова разарања црква претрпела је 1787. приликом упада Турака на ове просторе када је служила као коњушница, а сав црквени намештај и предмети су опљачкани. Током 19. века црква је комплетно обновљена, када је добила барокни изглед, а данас је центар окупљања римокатоличког становништа Панчева.

Премијер Србје Александар Вучић поручио је, после ускршње мисе којој је у Панчеву присуствовао, да верује да ће у наредној години грађани Србије имати пун мир и стабилност и да ће у још већем броју, радосније и срећније долазити у своје цркве. Он је, после мисе у римокатоличкој цркви Светог Карла Боромејског, у име Владе Србије свим грађанима Србије који Ускрс славе по Грегоријанском календару честитао највећи хришћански празник и пожелео здравља, мира и слоге. Вучић је, у изјави новинарима, потврдио речи жупника Роберта Пашчика, да човек није исти када изађе из цркве после литургије, односно мисе.

„-Верујем да ћемо у наредној години имати пуни мир и стабилност и да ће људи у још већем броју радосније и срећније долазити у своје цркве, подвукао је он. Премијер је изразио задовољство што људи различитих вероисповести добро живе у Србији. -„Задовољан сам што људи добро, или, како се код нас каже, пошто ми је мајка из Бечеја, улепо живе, ма како језички неправилно звучало. Верујем да ћемо ту врсту толеранције и поштовања различитости славити као наше богатство, а не на било који начин од тога правити извор нестабилности у будућности. Зато сам задовољан што Панчево на такав начин функционише, закључио је он.

Надбискуп Светислав Хочевар служио је у цркви Светих Ћирила и Методија Ускршњу мису, којој су присуствовали представници из Српске Православне Цркве, Владе Србије и дипломатског кора. Београдски надбискуп и митрополит Станислав Хочевар поручио је у Ускршњој посланици да Васкрс пита све "очеве" Балкана зашто се и даље више радују томе да су им деца посвађана, изгубљена и мртва, него да се радују на заједничкој "гозби разумевања".

Хочевар је, честитајући предстојећи празник, рекао и да Васкрс пита све очеве породица, заједница, народа, држава, Европе, као и осталих континената и света да ли брину, попут Оца, за све немоћне, изгубљене, залутале. -Васкрс куца на врата срца свим очевима, свим одговорним особама у црквеним и друштвеним заједницама. Васкрс свима нама одговорнима испитује савест - Јеси ли и ти тако богат у милосрђу, да у 'мртвима' и 'изгубљенима' будиш жељу за повратком у живот, у одговорност?, поручио је Хочевар. Како је истакао, Васкрс "испитује" све парламентарне и водеће структуре света зашто одбацују Оца и зашто се више радују смрти, него животу.

Извор: агенције