Обавјештење о редукцији рада Фондације „Свети Вукашин“

Двије пуне године од свог оснивања фондација „Свети Вукашин“ успјешно је испуњавала предвиђени циљ, исплаћујући матерински додатак за треће, четврто и свако следеће рођено дијете мајкама на подручју Захумско-херцеговачке и приморске епархије и општине Калиновик (исплаћено 482.416,93 КМ за 224 корисника). У последње вријеме фондација се сусреће са недовољним приливом средстава од сталних донатора.

Општине источно-херцеговачке регије су се обавезале на издвајања за фондацију у износу од 0,03% од својих буџета. У току ове године општине су уплатиле око 20 %, а Град Требиње ништа од обећаног. Имајући разумијевања за финансијске тешкоће са којима се сусрећу источнохерцеговачке општине и сви други донатори фондације, фондација ће фокусирати свој рад на демографски најугоженија подручја наше епархије, односно на дијелове наше епархије који се налазе на подручју Хрватске, Федерације БиХ и на општину Калиновик.

Прелиминарни увид у статистуку указује да је у току двогодишњег рада фондације порастао број новорођене дјеце која се по реду рођења убрајају у оквир дјеловања фондације, док је број дјеце која су прво и друго по реду рођења у паду, што је посљедица малог броја закључених бракова. Управа фондације „Свети Вукашин“ препоручује и нуди помоћ за оснивање оваквих фондова свима који су у могућности да се баве овим видом побољшања демографске слике нашег народа и који активности ове врсте сматрају важним, а нарочито надлежним министарствима и локалним управама.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка