Обележавање дана Светог Саве у Белорусији

Под покровитељством организационог комитета пројекта "Бела Рус-сестри Србији", у недељу 25.01.2009. године, у просторијама православног храма "Црква свих тужних радости" у Минску, обележен је дан Светог Саве. Том приликом одржан је молебан, а након њега одговарајући пригодни програм. О значају и улози коју је за српски народ и његову државотворност имао овај светитељ и уједно једна од наших најзнаменитијих историјских личности, већем броју окупљених белоруских грађана и представницима наше овдашње малобројне дијаспоре, говорили су проф. др. Иван Чарота, председник организационог комитета пројекта "Бела Рус-сестри Србији" и амбасадор Републике Србије у Белорусији др Срећко Ђукић.

У краћем музичком делу програма, изведено је неколико пригодних песама на српском језику, а приказан је и дугометражни документарни филм "Распето Косово" који је на све присутне оставио изузетан и дубок утисак. Наш грађанин Саша Кремић, који већ дужи низ година са породицом живи у Минску, припремио је славски колач и жито са којима је почастио све присутне.

Целокупна манифестација, која је искоришћена за прикупљање добротворних прилога за обнову разрушеног храма свете Петке у Дрснику, организована је и спроведена веома успешно, истовремено потврђујући тесне историјске и духовне везе које постоје међу народима Србије и Белорусије.