Обележавање пробоја коридора 22. јуна

На Дугој Њиви код Модриче у недељу, 22. јуна 2008. године, биће обележено 16 година од пробоја коридора кроз Посавину, познатог као "коридор живота".

КоридорПре 16 година пробијен је коридор живота и отворен пут из Крајине према Семберији и Србији, а у борбама против муслиманско- хрватских јединица учествовали су припадници здружених снага Војске Републике Српске. Обележавње манифестације Видовдан - 16 година од пробоја коридора биће одржано у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Председник Пододбора за обележавање шеснаесте годишњице пробоја коридора Бранка Шљивар рекла је у Бањалуци да ће тог дана у 9.00 часова министар рада и борачко-инвалдиске заштите Бошко Томић организовати пријем за војне старјешине учеснике пробоја коридора и остале званичнике. Шљиварева је на конференцији за новинаре навела да је, према програму, у 9.30 часова предвиђен дочек Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г. Василија, у 10.00 часова почеће Света архијерејска литургија, а у 11.30 парастос и полагање цвећа на Спомен-обиљежје погинулим борцима на пробоју коридора.

Обраћање званичника планирано је за 12.00 часова, а након тога у 12.30 културно-уметнички програм у којем ће учествовати Савез сценских стваралаца РС. "Манифестацији ће пристуствовати представници Народне скупштине РС, Вијећа народа, Борачке организације РС, Савез логораша РС, Организације породица погинулих, заробљених и несталих, као и представници невладиних организација", рекла је Шљиварева. Она је позвала све грађане од Крајине до Посавине да присуствују овом скупу да би се овај значајан историјски датум што достојанственије обележио. Шљиварева је подсетила да је Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова прошле године програмом утврдио обиљежавање 18 значајних историјских датума међу којима је и Видовдан - пробој коридора, као један од најзначајнијих у историји српског народа. Представник Савеза сценских ставаралаца РС Небојша Зубовић рекао је да ће у културно-уметничком делу обележавања 16. годишњице пробоја коридора учествовати глумац Мирко Бабић са делом представе "Владика Николај Велимировић", док је за музику задужен композитор Младен Матовић. Према Зубовићевим ријечима, након свечаног дела манифестације уследиће пригодно народно дружење у којем ће, између осталог, учествовати београдска група "Рибља чорба".

Извор: Епархија зворничко-тузланска