Обележавање пробоја коридора живота - 22. јуна

На Дугој Њиви код Модриче у недјељу, 22. јуна, биће обиљежено 16 година од пробоја коридора кроз Посавину, познатог као "коридор живота".

Прије 16 година пробијен је коридор живота и отворен пут из Крајине према Семберији и Србији, а у борбама против муслиманско-хрватских јединица учествовали су припадници здружених снага ВРС.

Обиљежаавње манифестације Видовдан - 16 година од пробоја коридора биће одржано у организацији Одбора Владе Републике Српске /РС/ за његовање традиције ослободилачких ратова.

Предсједник Пододбора за обиљежавање шеснаесте годишњице пробоја коридора Бранка Шљивар рекла је данас у Бањалуци да ће тог дана у 9.00 часова министар рада и борачко-инвалдиске заштите Бошко Томић организовати пријем за војне старјешине учеснике пробоја коридора и остале званичнике.

Шљиварева је на конференцији за новинаре навела да је, према програму, у 9.30 часова предвиђен дочек Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Василија, у 10.00 часова почеће Света архијерејска литургија, а у 11.30 парастос и полагање цвијећа на Спомен-обиљежје погинулим борцима на пробоју коридора.

Обраћање званичника планирано је за 12.00 часова, а након тога у 12.30 културно-умјетнички програм у којем ће учествовати Савез сценских стваралаца РС.

"Манифестацији ће пристуствовати представници Народне скупштине РС, Вијећа народа, Борачке организације РС, Савез логораша РС, Организације породица погинулих, заробљених и несталих, као и представници невладиних организација", рекла је Шљиварева.

Она је позвала све грађане од Крајине до Посавине да присуствују овом скупу да би се овај значајан историјски датум што достојанственије обиљежио.

Шљиварева је подсјетила да је Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова прошле године програмом утврдио обиљежавање 18 значајних историјских датума међу којима је и Видовдан - пробој коридора, као један од најзначајнијих у историји српског народа.

Представник Савеза сценских ставаралаца РС Небојша Зубовић рекао је да ће у културно-умјетничком дијелу обиљежавања 16. годишњице пробоја коридора учествовати глумац Мирко Бабић са дијелом представе "Владика Николај Велимировић", док је за музику задужен композитор Младен Матовић.

Према Зубовићевим ријечима, након свечаног дијела манифестације услиједиће пригодно народно дружење у којем ће, између осталог, учествовати београдска група "Рибља чорба".

Извор: Епархија зворничко-тузланска и СРНА