Обележава се 600-годишњица Хусове смрти

Маргот Кесман, која је на челу Савета Евангеличке Цркве у Немачкој за прославу 500-годишњег јубилеја Реформације у 2017. години, представљала је своју Цркву на обележавању годишњице  смрти чешког реформатора Јана Хуса. Пре свога одласка у чешки главни град изјавила је за штамшу да Хус поред Мартина Лутера и Жана Калвина спада у најзначајније личности Реформације.

Јан Хус, рођен 1370.  у чешком месту Хусинецу, био је ректор Универзитета и проповедник у Прагу и залагао се за реформе у Цркви. У лето 1415. требало је да се одрекне својег учења пред сабором у Констанцу, штоје он одбио. Осуђен је као јеретик на смрт и 6. јула 1415.   спаљен је на ломачи.

За госпођу Кесман Реформација је била „покрет обнове, којим су се многи носили и започео је већ у 15. веку“. Из овог разлога 2017. године „неће бити неког немачког Лутеровог јубилеја, него ће то бити међународни дан Реформације“. Иначе, Кесман је отишла у Праг на позив „Евангеличке цркве Чешке браће“ и „Чехословачке хуситске цркве“.

Госпођа Кесман је поздравила скуп у име Евангеличке Цркве у Немачкој у старом делу  Прага. У понедељак увече, 6. јула, она је говорила на подијуму поводом 600-годишњице,  заједно с папским изаслаником  - умировљеним прашким кардиналом Милославом Вулком, и с потпредседником  Екуменског савета цркава у Чешкој Републици Даниелом Фајфром.

Иначе, прославе у Прагу су организоване на највишем црквено-државном нивоу. Тако је у недељу 5.јула, уочи дана светковања, одржан коцерт Моравске филхармоније (Оломоуц) у старој градској четврти, тамо где стоји чувени споменик Јана Хуса. У евангеличкој цркви Салватор отворена је изложба поводом одраза Реформације у различитим земљама. У понедељак, 6. јула, што је стварни дан смрти овог реформатора, а уз то је и државни празник, предвиђена је свечана процесија почев од старог градског прстена. Поподне је одржано и екуменско богослужење.

Поглавар Чехословачке хуситске цркве Томас Бута похвално је говорио о ставу папе Фрање према Јану Хусу. Бута је био у саставу једне чешке црквене  делегације која је посетила папу 15. јуна. Он је изјавио да није очекивао да ће  кончина Јана Хуса толико дирнути папу да је његову смрт назвао „грозном и жалосном“. Ове речи подсећају на исказ претходног папе, Јована Павла, који је 1999.г. изјавио за један чешки лист да је  дело Јана Хуса било „снажан догађај“. Све се ово чини Бути као  „даљи корак на путу ка измирењу“. Уз то, папа Фрања је с пута у Латинску Америку послао поруку поводом овог јубиларног догађаја у Прагу, што је малу хуситску заједницу (40-60.000 верника) много дирнуло.

Постављало се и питање да ли ће Римокатоличка Црква прогласити Хуса блаженим, али је поглавар ове Хуситске Цркве то препустио самој Римској цркви.

„Мислио сам да  тема Хуса припада прошлости, али сам се пријатно изненадио што се данашње друштво снажно интересује за Хусово дело“, изјавио је Бута.

Извор: Катпрес (превод и обрада Радомир Ракић)