Обијено пет православних храмова у Далмацији

Обијено пет православних храмова у Далмацији
Обијено пет православних храмова у Далмацији
Обијено пет православних храмова у Далмацији
Обијено пет православних храмова у Далмацији

Полицијска постаја у Дрнишу установила је да је између недјеље, 6. марта, и сриједе, 8. марта 2017. године обијено пет православних храмова у дрнишком крају: црква Светог Јована Крститеља у Баљцима, црква Светог Луке у Штикову, црква Светог Георгија у Кричкама, црква Светог Јована Крститеља у Миочићу и црква Свете Петке у Кањанима.

Имајући у виду да је црква Светог великомученика Георгија у Кричкама обијена и прије петнаест дана, истовремено кад и црква Светог великомученика Георгија у Велушићу, наглашавамо са осудом и забринутошћу да је ово досад невиђени вандалски чин. На мети напада су правосалавне светиње на дрнишком подручју, па оштећења богомоља, духовног и културног насљеђа овог дијела Далмације, макар и незнатна, напаснички је чин вређања части и достојанства православних вјерника.

Ваља се, одистински, понадати да ће полиција пронаћи починитеље и предузети одговарајуће законске мјере. Посебни чин напасника, засад неоткривених и непознатих мотива, свакако погађа вјерска и људска осјећања сваког хришћанина, потомка предака који су споменуте храмове побожно и неимарски изградили.

Полиција је приликом увиђаја устврдила да, осим нестанка мање количине новца, није на нападнутим вјерским објектима причињена већа материјална штета. Иначе, познато је да улажемо велики напор и труд да обновимо и сачувамо наше православне светиње, што треба да чинимо и истрајавамо и убудуће. Овом приликом молимо вјерни народ да обрати пажњу и обавијести свог парохијског свештеника уколико на храму примјете нешто сумњиво, видљив изглед уништавања наше светиње.

Извор: Епархија далматинска