Објављен програм Папине посете Светском савету цркава

Једнодневна посета папе Фрање Женеви 21. јуна поводом 70- годишњице Светског савета цркава.

Папа Фрања ће посетити Светски савет цркава (ССЦ) у Женеви 21. јуна 2018. године. Предвиђени су екуменска молитва ујутру и Папин говор на екуменском сусрету у Центру Светског савета цркава у поподневним сатима. У вечерњим сатима планира се миса у женевском конгресном центру "Палекспо". То је прва посета папе Фрање Швајцарској и Светском савету цркава, а ова посета је уприличена поводом  70-годишњица његовог оснивања (основан је 23. августа 1948. године).

У оквиру десеточасовне посете папа Фрања ће се такође састати са швајцарским савезним председником Аленом Берсеом. Приватан разговор њих двојице обавиће се одмах после доласка папе у 10 ч. на аеродрому у Женеви. После екуменске молитве у Центру Светског савета цркава, папа и руководиоци ССЦ заједно ће ручати у Екуменском институту у Шато де Босеу северно од Женеве. У 3.45 ч. одржаће се споменути екуменски сусрет у Центру ССЦ. Након тога Папа ће одслужити мису у конгресном центру "Палекспо". У 20 часова Папа се враћа у Рим.

После посета папе Павла VI 1969.г. и Јована Павла II 1984. г.  Женеви, ово је трећа папина посета Светском савету цркава. Римокатоличка Црква није пуноправна чланица. Међутим, католички теолози, институције и заједнице раде као чланови различитих комисија и тела овог Савета.

Посета Женеви је 23. путовање папе Фрање у иностранство. Последњи пут је један папа посетио Швајцарску 2004. године, кад је Јован Павле био у Берну.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)