Обнавља се древни грузијски манастир у Турској

Православни грузијски манастир из 10. века у североисточном турском селу у Алтипармаку предвиђен je за обнову од стране грузијских и турских стручњака, па су радови започели у суботу 16. септембра.

Манастир Светог Григорија је саградио неки Григорије Канџда за време владавине грузијског цара Давида III Куропалатеса негде пре 973. године. Овај манастир је познат као место мученичке кончине свете царице Шушанике, чије је најстарије грузијско житије овде изображено и очувано.

Света Шушаника је била жена грузијског кнеза Варскина, владара Херетија. Будући васпитана у побожној хришћанској породици, била је прожета љубављу и страхопоштовањем према Богу. Провела је 6 година у затвору у који ју је бацио њен супруг пошто је био одбацио истинску веру. И док је била на робији помагала је сиромашне који су јој прилазили. Њеним молитвама исцеливани су болесни и призивана је од стране жена које нису имале деце. Упокојила се 475. године.

Сарадња између грузијских и турских стручњака уследила је после потписаног договора између ових двеју земаља почетком ове године, према којима је предвиђена сарадња у обнови и очувању споменика културе из Отоманског царства на грузијској територији и грузијских историјских споменика у данашњој Турској.

Североисток Турске је место са великим бројем величанствених грузијских манастира из средњег века.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)