Обнавља се Православни центар на северу Кипра

Прошле недеље почело се са обновом манастира Св. Пантелејмона на северу Кипра који је под турском окупацијом

На Кипру насилно подељеном 1974. године настоји се на религијској сарадњи православних Грка и Турака муслимана. Тако је прошле недеље почело се са обновом манастира Св. Пантелејмона на северном делу овог острва који је под турском окупацијом. До пројекта је дошло на основу споразума између Архиепископа кипарског Хризостома II и великог муфтије Талипа Аталаја, да се у оквиру усаглашеног програма обнове хришћанске светиње у северном делу ове острвске земље коју су 1974. окупирали Турци и многе од њих претворили у џамије и у дервишке манастире.

Овај православни центар је служио од 1976. до 2004. као војна касарна, од када је у рушевном стању. Трошкови обнове, који ће износити барем два милиона евра, покриће Европска унија.

 Манастир Св. Пантелејмона је до инвазије Турске у јулу и августу 1974. године био омиљено поклоничко место за цело острво. Посебно је постао познат 1922/23. када је примио многе хришћане које су Турци прогнали из Мале Азије. Реч је о средњовековној грађевини коју су подигли светогорски монаси из истоименог Пантелејмонског манастира. Након што су Турци заузели Кипар 1571. године, Митрополит суседне Киринеје пренео је своје седиште у овај манастир. Данашња Саборна црква потиче из 1710. године.

Зидно сликарство је изгребено за време боравка турске војске. Већину икона и богослужбених предмета ипак су становници оближњих села пренели у јужни део острва. Последњи монах Св. Пантелејмона умро је 1976. године као нека врста ратног заробљеника.

Извор: Катпрес (превод и обрада Радомир Ракић)